bivši ministar gospodarstva

'Zadnje tri godine jasno je da je Uljanik otišao kvragu! Da je prije godinu dana otvoren stečaj, danas bi 2000 radnika primalo plaću'

28.03.2019 u 10:31

Bionic
Reading

O krizi kvarnerskih brodogradilišta Uljanik i 3. maj u emisiji HRT-a 'U mreži Prvog' razgovarali su HDZ-ovac Josip Borić, SDP-ovac Ivo Jelušić, IDS-ovac Tulio Demetlika i Reformist Radimir Čačić

Na pitanje postoji li konsenzus u HDZ-u o tome treba li Uljanik restrukturirati ili gurnuti u stečaj Borić je odgovorio kako među vladajućima postoje različita promišljanja.

'Situacija nije jednostavna. Oba rješenja nose određenu razinu problema. Zbog toga u takvim situacijama nije lako donijeti odluku. Hrvatska ima iskustva u stečajevima brodogradilišta. SDP-ova je vlada 2003. gurnula Viktor Lenac u stečajni postupak. Brodogradilište je 2008. izašlo iz stečaja i nastavilo djelatnost. Isto je napravljeno i s Kraljevicom 2012., koja i danas radi. Znači, imamo iskustva, ali nije nam svejedno lako u ovoj situaciji reći - to je nabolje rješenje za Uljanik grupu', rekao je Borić.

Ivo Jelušić iz SDP-a istaknuo je kako vladajući HDZ i oporbu pita što napraviti sad kad je dogorjelo do prstiju. 'Zašto smo uopće došli u ovu situaciju? Mi smo da se sačuva proizvodnja i zaposlenost koliko je god to moguće. Ali pitanje je zašto smo se doveli u ovu situaciju kad nema pravog rješenja? Mislim da krivca treba tražiti na dva mjesta. Prvo, to su uprave koje su bile neodgovorne. S druge strane, to je Vlada koja je dozvolila da dogori do prstiju i koja do dandanas ne zna što učiniti. Znali smo već 2017. da Uljanik grupa ima gubitke od oko 1,8 milijardi kuna. A Vlada je tek krajem prošle godine krenula ozbiljnije raditi na tom problemu. Trebala je pozornije pratiti ono što se događa u Uljaniku', izjavio je Jelušić.

Na opasku voditeljice kako je vlada Zorana Milanovića dala najviše jamstava Uljaniku i je li ona pratila procese u pulskom brodogradilištu Jelušić je odgovorio kako jamstva nisu problem.

'Da, SDP-ova vlada je sve pratila. Sve vlade od 2010. davale su jamstava. Ova aktualna preko 800 milijuna kuna. Ali problem nisu jamstva ako se izgradi brod i ako je taj posao profitabilan. Međutim mi sad znamo da oko milijardu kuna uopće nije utrošeno namjenski i da novac nije otišao za gradnju brodova. Moramo vidjeti što se radilo u zadnje dvije godine u Uljaniku', rekao je Jelušić.

  • +11
Štrajk radnika Uljanika Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić

Tulio Demetlika kao neistinitu odbacio je tezu da je IDS znao što se događa u Uljaniku.

'IDS nije znao i nije imao utjecaj na poslovanje Uljanika. Kad smo saznali o problemima prije 17 mjeseci, obavijestili smo o tome ministricu gospodarstva Martinu Dalić. Međutim ona je imala velikih problema s Agrokorom. Tražili smo od Vlade da, kao što je brzo riješila problem Agrokora, s ciljem spašavanja gospodarstva, isto učini i s Uljanikom. Tražili smo prilikom donošenja lex Agrokora da se izmijene neki članci kako bi se po istoj proceduri mogla spašavati druga velika poduzeća od strateške važnosti', izjavio je Demetlika.

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformista, koji je u vladi Zorana Milanovića jedno vrijeme bio ministar gospodarstva, ustvrdio je kako jamstva koja su tada dodijeljena Uljaniku nisu pala.

'Nije problem u jamstvu. U svijetu ne postoji velika brodogradnja bez jamstava. Pitanje je samo kome se daje. Postoje li kolaterali za ta jamstva i prati li se proces. Ovdje je jasno da se proces nije pratio. Istina je da je Martina Dalić imala ozbiljnih zadataka na drugoj temi. Ali činjenica je da se u zadnje tri godine, kad je bilo jasno da su stvari u Uljaniku otišle kvragu, nije reagiralo. Da se prije godinu dana otvorio stečaj s preustrojem, danas bi Uljanik radilo, a 2000 ljudi bi primalo plaće', mišljenja je Čačić.