SVE VIŠE OVRHA

Za trećinu narastao broj nekretnina na 'bubnju'

12.04.2010 u 08:44

Bionic
Reading

Od listopada prošle godine, kad se, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, na 'bubnju' zbog ovrhe u Hrvatskoj nalazilo 555 nekretnina, taj je broj do proteklog tjedna narastao gotovo za trećinu

U petak je u očevidniku nekretnina koje se prodaju u ovršnom i stečajnom postupku, bilo njih čak 736. Riječ je o nekretninama za koje vlasnici nisu u stanju otplaćivati kredit ili neko drugo dugovanje, pa se pokreće ovrha, ukoliko je dužnik fizička osoba ili obrtnik, ili pak stečaj ukoliko se radi o poduzeću. Na sudovima se organizira javna dražba tih nekretnina, na kojima zainteresirani licitiraju, a ukoliko nitko nekretninu ne želi kupiti po njenoj procijenjenoj vrijednosti, cijena se spušta na (i to se događa), samo jednu trećinu cijene, piše Novi list.

Uz pretpostavku, jer podatka o tome u očevidniku nema, da je od listopada naovamo dio stanova i kuća prodan na dražbama, činjenica je da je stanova i kuća pod ovrhom sve više. To najbolje ilustrira podatak prema kojem je u četvrtak u očevidniku bilo 706 nekretnina pod ovrhom ili stečajem, a samo dan kasnije, u petak, 30 više. Broj stanova pod ovrhom u jednom se danu povećao za tri stana, no od četvrtka do petka na 'bubnju' je završilo novih 12 kuća

Ukupno, od 736 nekretnina, koliko ih se trenutačno nalazi na 'bubnju', stotinu je stanova i 272 kuće, ostalo su livade i pašnjaci, šume ili pak oranice, kojih je u četvrtak na 'rasporedu' za dražbe bilo 106, a samo dan kasnije deset više. U jednom danu je, s 35 na 37, povećan i broj čitavih zgrada koje će na dražbu, pri čemu je riječ mahom o zgradama 'jednokratnih' investitora, koji su se zadužili kako bi, najčešće na vlastitom zemljištu, sagradili stanove, a kredit više nisu mogli otplaćivati. Poslovnih prostora pod ovrhom i stečajem trenutačno ima 20, restorana i hotela, zanimljivo je, niti jedan, no na prodaju će zato ići devet stambeno-poslovnih prostora i 14 šumskih posjeda.

Dražbe za sve ove nekretnine počele su u petak, i trajat će do sredine srpnja, što znači da će svakog dana, u prosjeku, jedan stan ići na dražbu, odnosno petnaestak kuća svaki tjedan! Za razliku od podataka iz listopada, kad je mjesečno na dražbi završavalo 27 stanova, sada je riječ o 33 stana, čiji su vlasnici, moguće, ostali bez posla pa tako i plaće za otplatu kredita, ili su se pak, kupujući nekretninu, previše 'zanijeli', precjenjujući svoje platežne mogućnosti, odnosno podcjenjujući nadolazeću krizu.

Naime, velik dio stanova koji se počeo prodavati na dražbama milijunske su, čak višemilijunske nekretnine, u čemu prednjači Splitsko-dalmatinska županija, u kojoj četiri stana s dražbe vrijede zajedno 7,2 milijuna kuna. Tri stana u Zagrebu, jedan u vrijednosti od čak 2,3 milijuna kuna, kao najskuplji za dražbu u ovoj 'rundi', vrijede zajedno 5,2 milijuna kuna. Najjeftinija nekretnina koja će biti licitirana zbog ovrhe, kaže očevidnik HGK, nalazi se u Bjelovaru, i riječ je o stanu od 30 četvornih metara, procijenjenom na svega 60.000 kuna.

Podaci o pokretninama pod ovrhom pokazuju pak da Hrvati, kako god teško bilo, još uvijek ipak uspijevaju otplaćivati svoje automobile i ostatak 'voznog' parka, jer je pod ovrhom svega jedno polovno osobno vozilo, jedno teretno vozilo i nešto poljoprivrednih strojeva, piše Novi list.