VIZURE IZ SNOVA

Za novogodišnje dočeke bogati i slavni biraju lokacije o kojima možemo sanjati

31.12.2017 u 21:50

Bionic
Reading

Kad bi se nekako mogla spojiti privlačnost Zagreba za vrijeme adventa i jadranske obale tijekom ljeta, Hrvatska bi možda mogla postati destinacijom za novogodišnje proslave najbogatijih, no kako je to nemoguće, oni će Novu godinu proslaviti na puno razvikanijim destinacijama

Zagreb je posljednjih godina postao interesantna turistička destinacija, posebno u blagdansko doba. Ukrašene ulice i sve raznovrsnija sajamska ponuda privlače kako domaće tako i strane turiste. S druge (nešto južnije) strane, ljetna sezona na Jadranu također privlači rekordne brojke gostiju, a među njima i neka vrlo poznata lica iz svijeta slavnih i bogatih.

Ako je suditi po destinacijama na kojima najbogatiji dočekuju novu godinu, idealno bi bilo kad bi se adventska privlačnost Zagreba mogla spojiti s toplinom i ljepotom jadranske obale u ljetnim mjesecima kako bismo dobili lokaciju na kojoj bi blagdane i Novu godinu poželjeli proslaviti i najbogatiji. No, kako je to nemoguće za ovu ćemo priliku samo izdvojiti neke od destinacija na koje će se ovih dana uputiti oni kojima nikakav trošak ne predstavlja veliku brigu ili opterećenje.

Poznate proslave u velikim gradovima poput New Yorka, Sydneya ili Rio de Janeira privlače desetke tisuća, pa i mnogo više ljudi, no to su mjesta na kojima se slavne i poznate neće baš vidjeti. Oni koji si to mogu priuštiti, za novogodišnje praznike najčešće odlaze na mjesta gdje im mir remete tek poslovični cvrčci ili nekakav sličan zvučni ambijent, gdje se mogu družiti s jednako poznatima, slavnima i bogatima, ali i gdje će imati pristup nekakvom tulumu ili proslavi ako se već požele provesti i na taj način. Privatne jahte i privatni avioni tako su najviše usmjereni na poznate luksuzne otočne destinacije u Karibima, Indijskom ili Tihom oceanu, iako postoje i iznimke.

Ipak, za početak je potrebno spomenuti legendarni Saint Berthélemy, poznatiji kao St. Barths, otok pod francuskom upravom u Karibima u čijim su uvalama svake godine usidrene najveće jahte svjetskih lovatora. St. Barths je poznato utočište bogatih, a karakterizira ga izostanak velikih i poznatih hotelskih lanaca i brendova koji se nalaze po okolnim otocima. Usprkos, ili upravo zahvaljujući tome, vile i slične luksuzne nekretnine se u novogodišnjem razdoblju iznajmljuju po cijenama od 100 tisuća dolara tjedno pa na više. To, naravno, ako ne boravite na vlastitoj (ili ste gost na nekoj) jahti vrijednoj nekoliko desetaka ili stotina milijuna dolara. Već sada su tamo usidrene jahta Eclipse u vlasništvu Romana Abramoviča, i jahta Le Grand Bleu njegovog prijatelja rusko-američkog naftnog magnata Jevgenija Švidlera.

Jahta Romana Abramoviča Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Dvjestotinjak kilometara zapadno od St. Barthsa nalazi se Britansko Djevičansko Otočje koje je također vrlo popularna destinacija za novogodišnji doček najbogatijih. Slavne osobe poput košarkaša Michaela Jordana ili britanskog biznismena Richarda Bransona česti su gosti, a najpopularnije mjesto tamo je otok Jost Van Dyke na čijim plažama novu godinu dočekuju tisuće slavljenika.

Požele li bogati dočekati Novu godinu nešto prije svojih prijatelja u Karibima, neki će za svoj doček odabrati Maldive, otočje u Indijskom oceanu. Mogućnosti su brojne, od unajmljivanja privatnih jahti za 15 i više tisuća dolara tjedno, preko apartmana u kojima gledajući kroz staklene podove možete uživati u tirkiznoj boji oceana za cijenu od 10 tisuća dolara za noć do dvostruko ili tvostruko skupljih privatnih vila koje se nalaze na, privatnim, otocima i dolaze zajedno sa, prigodno privatnim, kuharima i osobljem, a ponekad i s podmornicom za izlete.

  • +5
Najtraženije su lokacije uz more, no ni pogled na noćno nebo na Islandu im nije mrzak Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Još istočnije, sad već u Tihom oceanu, nalazi se otok Laucala, dio otočja Fidži. Na Laucali se nalazi ekskluzivno odmaralište s adekvatnim ekskluzivnim cijenama, sličnima onim na Maldivima i ostalim vrlo luksuznim destinacijama. Od nekoliko tisuća dolara na više za jednu noć, teško da se može naći zahtjev koji domaćini neće biti u stanju ispuniti. Laucala je, inače, u vlasništvu Dietricha Mateschitza, suosnivača proizvođača energetskih napitaka Red Bull. Mateschitz je otok kupio 2003. godine od poznate američke izdavačke obitelji Forbes i uredio ga u luksuzno odmaralište.

Švedska kolonija u Karibima

Zanimljivost vezana uz otok St. Barths je da je tamošnji glavni grad dobio ime Gustavia po švedskom kralju Gustavu III. St. Barths je jedini karipski otok koji je na dulje vrijeme, od 1784. do 1878., bio švedska kolonija. Samo 18 godina nakon toga na otoku je rođena Eugénie Blanchard koja je tijekom nekoliko mjeseci prije smrti krajem 2010. godine bila i najstarija osoba na svijetu.

Nisu samo daleki otoci destinacije na kojima bogati vole u miru dočekati novu godinu. Ekskluziva se danas može pronaći na puno lokacija na globusu, a jedna od njih je i Južna Afrika, odnosno grad Cape Town i njegova okolica. Kvalitetna gastronomska i vinska ponuda, prilika za odmor u privatnim rezervatima i ljetne temperature koje se na tom dijelu kontinenta oko Nove godine kreću oko vrlo ugodnih 25°C su aduti kojima ne odolijevaju mnogi imućni gosti.

No, postoje i oni koji Božićno razdoblje i Novu godinu ipak ne mogu spojiti s ljetnim temperaturama nego ih moraju dočekati okruženi snijegom. Posljednjih godina se kao vrlo željena destinacija izdvaja Island koji je svojim gostima također spreman pružiti sve najbolje. I najskuplje. Od privatnih izleta i avantura na motornim sanjkama, preko posjeta termalnim izvorima, ronjenja među tektonskim pločama, do unajmljivanja jahti s kojih gosti mogu uživati u prirodnim ljepotama vulkanskog otoka a, imaju li sreće, u novogodišnjoj noći mogu ugledati čak i polarnu svjetlost. Naravno, cijene smještaja i provoda mogu biti adekvatno paprene od nekoliko tisuća pa do nekoliko desetaka tisuća dolara za najskuplje provode.

Daleko najveći dio hrvatskih građana si, nažalost, ne može priuštiti odlazak na neku od nabrojanih lokacija. No, možda ih ovih dana, uz želje za uspješniju novu godinu, možemo posjetiti barem u mislima.