ŠTO ĆE SA SVIM TIM?

Jeff Bezos u višoj dimenziji: Probio je granicu od 100 milijardi dolara!

25.11.2017 u 14:38

Bionic
Reading

Zahvaljujući Crnom petku, bogatstvo najbogatijeg čovjeka svijeta, šefa Amazona Jeffa Bezosa (53) naraslo je na 100,3 milijarde dolara. Bezos je tako postao prvi milijarder koji se može podičiti s osvajanjem 12-znamenkaste brojke od 1999. godine, kada je to uspjelo suosnivaču Microsofta Billu Gatesu, javlja Bloomberg. Hoće li i Bezos dio svog bogatstva udijeliti siromašnima?

Na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, pri čemu su najviše porasle cijene dionica u tehnološkom i trgovačkom sektoru, što se zahvaljuje dobrom početku predblagdanske sezone potrošnje.

U skraćenom trgovanju na Wall Streetu, nakon Dana zahvalnosti, u fokusu ulagača bili su podaci o potrošnji građana na tzv. Crni petak, kada trgovine nude velike popuste i kada počinje predblagdanska kupovna groznica. Procjenjuje se da od Crnog petka do božićnih blagdana trgovine ostvare i do 40 posto svoje ukupne godišnje prodaje.

A sezona predblagdanske potrošnje dobro je počela, posebice online prodaja, pa tako podaci tvrtke Adobe Analytics pokazuju da je na sam Dan zahvalnosti online prodaja iznosila 2,87 milijardi dolara, dok bi na Crni petak prodaja mogla dosegnuti rekordnih 5 milijardi dolara, što bi bilo 18 posto više nego na isti dan prošle godine.

  • +3
Jeff Bezos, glavni čovjek Amazona Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bezosovo bogatstvo u 2017. uvećalo se za čak 32,6 milijardi dolara, što je najveći porast u povijesti Bloombergovog Indexa bilijunaša na kojemu drugo mjesto drži Bill Gates sa 89,1 milijardi dolara. S uvećanjem bogatstva osnivača i šefa Amazona, postavlja se pitanje što namjerava učiniti sa svim tim novcem. Za razliku od Gatesa, kojeg je u listopadu zbacio s trona najbogatijeg na svijetu, ili američkog ulagača Warrena Buffetta, koji je treći na listi sa 78.9 milijardi dolara, Bezos se zasad odrekao relativno malog dijela svog bogatstva u korist siromašnih. 

Šef Amazona tek odnedavno posvetio se filantropiji. U lipnju je preko Twittera zatražio savjete o tome kako najbolje pomoći drugima. Od 2002, Bezos je podijelio Amazonove dionice u sadašnjoj vrijednosti od oko 500 milijuna dolara, izračunao je Bloomberg.

  • +7
Bill Gates Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Da 62-godišnji Gates nije podijelio gotovo 700 milijuna dolara vrijedne dionice Microsofta i udijelio gotovo tri milijarde dolara dobrotvornim organizacijama, on bi danas bio uvjerljivo prvi na listi najbogatijih ljudi na svijetu, težak oko 150 milijardi dolara.