ima se, može se

Nikad više milijunaša u svijetu, pogledajte koliko su ukupno teški

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 28.09.2017 13:58
  • Objavljeno 28.09.2017 u 13:58
novac, bogatstvo, burza, financije

novac, bogatstvo, burza, financije

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva a

Broj milijunaša u svijetu porastao je prošle godine za gotovo osam posto, na rekordnih oko 16,5 milijuna, a njihovo bogatstvo dosegnulo je ukupno 63.500 milijardi dolara, pokazala je najnovija studija tvrtke Cap Gemini

Ukupno bogatstvo pojedinaca s visokim netom bogatstvom, koje u globalnoj konzultantskoj tvrtki definiraju imovinom raspoloživom za ulaganja od najmanje milijun dolara, ne računajući nekretnine u kojima stanuju, kolekcionarske predmete i potrošna dobra, u 2016. godini uvećano je za 8,2 posto i na putu je da do 2025. godine premaši 100.000 milijardi dolara.

U prošloj godini milijunašima je postalo oko 1,15 milijuna ljudi, navodi se u izvješću Cap Geminija.

Sjedinjene Države, Japan, Njemačka i Kina imaju najviše milijunaša, koji zajedno čine gotovo dvije trećine ukupnog broja milijunaša na globalnoj razini.

U SAD-u njihov je broj narastao na 4,8 milijuna, sa 4,46 milijuna, dok je broj milijunaša u Kini porastao na 1,13 milijuna, s nešto više od milijun.

Azijsko-pacifička regija, Europa i Sjeverna Amerika podjednako su doprinijele porastu ukupnog bogatstva, pri čemu su Rusija, Brazil i Kanada preokrenuli negativni trend i lani pridonijeli njegovu povećanju. Rusija je zabilježila rast i broja milijunaša i njihova ukupnog bogatstva za oko 20 posto, čemu je pridonio oporavak na tamošnjem tržištu dionica.

Francuska je pak prestigla Britaniju i ušla među prvih pet po broju milijunaša, uz pomoć oporavka tamošnjeg nekretninskog sektora, dok je Švedska iz vodećih 25 istisnula Singapur, pogođen padom dionica na tamošnjim tržištima. 

  • +2

Francuska je brojem milijunaša prestigla Veliku Britaniju

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Istraživanje financijske imovine milijunaša pokazalo je da su 31,3 posto imovine držali u dionicama u drugom tromjesečju 2017. godine, nasuprot 24,8 posto u 2016. godini.

Udio imovine s fiksnim prinosom ostao je nepromijenjen, na 18 posto, dok je u novcu uvećan na 27,3 posto, s 23,5 posto.

Udio alternativnih ulaganja, poput hedge fondova, izvedenica financijskih proizvoda, stranih valuta, roba i rizičnog kapitala, potonuo je pak s 15,7 na 9,7 posto, pokazala je studija.

Broj milijunaša u Rusiji porastao je za čak 20 posto, čemu je pridonio oporavak na tamošnjem tržištu dionica

Broj milijunaša u Rusiji porastao je za čak 20 posto, čemu je pridonio oporavak na tamošnjem tržištu dionica

Izvor: Reuters / Autor: Toru Hanai

U izvješću ne ulaze detaljnije u razloge preusmjeravanja ulaganja, no snažniji globalni rast, uz nezapamćeno izdašnu likvidnost koju su godinama ubrizgavale središnje banke na globalnoj razini, rezultirao je rekordnim vrijednostima na globalnim tržištima dionica. 

S druge strane, ulagači su oprezni zbog geopolitičkih rizika, u kontekstu rastućih napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, i nisu sigurni u vezi posljedica koje bi završetak ciklusa nestandardnih monetarnih poticaja američke središnje banke Fed mogao imati po gospodarstva i tržišta u svijetu. 

Milijunaši u prosjeku ostvaruju 24,3 posto povrata po investicijskim portfeljima kojima u njihovo ime upravljaju specijalizirani menadžeri.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!