tektonska promjena

Za deset dana svi poduzetnici koji sudjeluju u javnoj nabavi morat će izdavati e-račune. Evo na što se moraju pripremiti

20.06.2019 u 21:19

Bionic
Reading

Od 1. srpnja ove godine, za manje od deset radnih dana, svi sudionici javne nabave - dakle svi oni poduzetnici koji rade s državom i njenim tijelima - bit će obvezni slati račune javnim naručiteljima u elektroničkom obliku

Ova velika zakonska promjena stupa na snagu u dvije etape. Od 1. prosinca prošle godine uvedena je obaveza zaprimanja e-računa, a od 1. srpnja ove godine uvodi se obaveza izdavanja e-računa, zbog čega se prva etapa nije odnosila na velik broj kompanija te je ona prošla puno mirnije.

Mnogi mali, a i poneki veći poduzetnici koji rade s državom još uopće nisu svjesni toga što ih čeka, pa podsjećamo koje su sve prednosti digitalnog poslovanja. Upitali smo Hrvatsku gospodarsku komoru očekuju li probleme zbog uvođenja izdavanja e-računa i hoće li cijeli posao proći glatko.

'Druga etapa e-računa će zahvatiti puno mikro i malih poduzetnika, od kojih neki i nisu upoznati s obavezom te će vjerojatno imati određenih poteškoća u prilagodbi. Također, problem su različita tumačenja pojedinih obveza, odnosno obveznika primjene, a čemu smo svjedoci, posebno prethodnih nekoliko tjedana', kažu nam u Komorinu udruženju računovođa.

Njihovo udruženje će poslati tvrtkama članicama HGK uputu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, odnosno prezentaciju koja bi trebala olakšati prilagodbu. U planu su i seminari i radionice na tu temu ako se pokaže dovoljna zainteresiranost članica udruženja.

Znaju li domaći poslodavci uopće koje su prednosti digitalizacije i što imaju od nje, pitali smo pak Hrvatsku udrugu poslodavaca. Kažu nam kako je uvođenje e-računa zapravo jako dobar primjer sinergije javnog i privatnog sektora u postizanju dugoročnih ušteda.

  • +6
Indeks digitalizacije - ilustracija Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Indeks

Država ističe da je, između ostalog, cilj e-računa ušteda na troškovima administrativne pripreme računa, ispisa i kuvertiranja računa te poštarine, a s time bi se složili svi poduzetnici, čime se postiže administrativno rasterećenje za sve sudionike javne nabave. Dodatno, e-račun se isporučuje u kraćem vremenu te se pohranjuje u sigurnu i kontroliranu elektroničku arhivu, a minimalizira se mogućnost ljudske greške. 'Ističemo da je za ovakve promjene industrija uvijek spremna, a proaktivnost države u tom smislu je dobrodošla', poručuju nam u HUP-u.

Dodaju nam kako, prema dostupnim analizama u Hrvatskoj, e-račune (u B2B segmentu) razmjenjuje više od 35.000 kompanija na dnevnoj bazi, a uvođenjem e-računa u javnoj nabavi ta će se brojka višestruko multiplicirati.

'Svakako želimo istaknuti da je uz zajedničke napore HUP ICT-a i Porezne uprave otvoren put ispostavljanju e-računa i prema fizičkim osobama (B2C), koje nisu obveznici Zakona o javnoj nabavi niti poreza na dodanu vrijednost. Tako svaki porezni obveznik može izdati račun u elektroničkom obliku ako primatelj računa izričito ne odbija takav način ispostavljanja računa. Svaka ovakva zakonska promjena čini se kao mala promjena, ali predstavlja dugoročno efikasan put za ubrzanje digitalizacije gospodarstva i društva u cjelini te postizanje ciljeva jedinstvenog digitalnog tržišta', zaključuju u HUP-u.