UGOVORENA ISPORUKA PLINA

Z. Marić: HEP će i dalje pozitivno poslovati

08.03.2017 u 18:47

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je izrazio uvjerenje da će ugovor između Ine i Hrvatske elektroprivrede (HEP) o isporukama plina, o čemu je danas između tih kompanija postignut dogovor, biti uspješno priveden kraju te da će HEP i dalje pozitivno poslovati

'Potvrđeno je da je dogovor postignut. Mislim da će trebati oni na razini uprave i stručnih službi zapravo doraditi sam tekst tog ugovora. To je operativna stvar. To će, siguran sam, uspješno biti privedeno kraju', istaknuo je Marić nakon sjednice Vlade.

Ina je u srijedu potvrdila da je postignut dogovor s HEP-om o isporuci plina u idućih godinu dana, da je predviđena isporuka 500 milijuna prostornih metara te da su 'postignuti zadovoljavajući uvjeti za obje strane'.

HEP je nešto ranije objavio da je u dodatnim pregovorima s Inom, koja je bila najpovoljniji ponuđač za nabavu plina na natječaju koji je završio 3. ožujka, ponuđena cijena plina dodatno snižena. Iz te kompanije također ne izlaze ni s kakvim detaljima dogovora, posebice ne s cijenom, ponavljajući kako je to dio poslovne tajne.

HEP i Ina u dodatno su pregovarali o cijeni po kojoj će Ina prodavati plin HEP-u, a o tom dogovoru odnosno toj cijeni ovisi da li će i koliko HEP gubiti na razlici u cijeni po kojoj nabavlja i po kojoj je obvezan prodavati plin opskrbljivačima koji opskrbljuju kućanstva. Naime, Vlada je krajem veljače utvrdila da je HEP kao opskrbljivač na veleprodajnom tržištu dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstva po cijeni od 18,09 lipa po kilovatsatu (odnosno 0,1809 kn/kWh). 

Na upit je li dogovorena cijena po kojoj će Ina isporučivati plin HEP-u veća od 18,09 lipa po kWh, ministar financija je istaknuo da je najvažnije da cijena plina za građene ostaje ista, sukladno odluci Vlade. 'Najvažnije je da je ta brojka od 18,09 lipa koju je Vlada komunicirala i donijela na svojoj sjednici ostaje kao takva', kazao je Marić.

Na upit novinara oko daljnjeg poslovanja HEP-a, Marić je kazao da Vlada, kao i kod drugih poduzeća u svom vlasništvu, prati njihov rad i odredila se da želi da se promjene 'određene uzance, načini poslovanja i općenitog djelovanja' te da se fokusiraju, između ostaloga, i 'na njihovu širu svrhu, ali naravno i na poslovne rezultate'.

Na upit hoće li HEP i dalje poslovati pozitivno, Marić je izjavio: 'Sigurno da da u smislu ukupnog rezultata kompanije'. 'Sigurno računamo da je HEP izuzetno dobra kompanija, u dobrom stanju i da će nastaviti dobro poslovati', ustvrdio je.