skroman život

Waren Buffett nije tipičan milijarder, a evo kakvu poruku ima za bogate roditelje

21.09.2023 u 19:01

Bionic
Reading

Warren Buffett šesti je najbogatiji čovjek na svijetu, a prema Bloomberg Billionaires Indexu, težak je 124 milijarde dolara. Ovaj 93-godišnji predsjednik i izvršni direktor Berkshire Hathawaya bogatiji je i od šefa Mete Marka Zuckerberga, čija se neto vrijednost procjenjuje na 111 milijardi dolara. Unatoč milijardama, Buffett živi poprilično skromno

Tako, između ostalog, još uvijek živi u kući koju je kupio 50-ih godina prošlog stoljeća, vozi 'skroman' auto, za doručak jede hranu iz McDonald'sa, a i posudio je od nekoga krevetić kad mu se rodilo jedno od troje djece.

U slobodno vrijeme voli zaigrati bridž, igra golf, puno vremena provodi čitajući i voli svirati ukulele. Kako je izjavio 2020., ima kolekciju od čak 22 primjerka ukulela.

Većina njegova bogatstva povezana je s Berkshire Hathawayom, holding i investicijskom kompanijom. Svoj imetak Buffett je počeo graditi u dobi od 11 godina, kad je počeo ulagati u burzu, a prvi put prijavio je porez već s 13 godina. Kao tinejdžer je zarađivao 175 dolara mjesečno dostavljajući The Washington Post. Berkshire Hathaway kasnije je bio vlasnik gotovo 30 posto Washington Posta, sve dok 2014. nije prodao udjel u tim novinama.

Prodavao je i kalendare, rabljene golf-loptice i poštanske marke. Do 16. godine skupio je 53.000 dolara, a većinu bogatstva stekao je nakon 50. godine života. Posljednjih 40 godina plaća u Berkshire Hathawayu iznosila mu je 100.000 dolara godišnje, a tvrtki je nadoknadio 50.000 dolara za privatne pozive i poštarinu.

Najveća investicijska pogreška mu je pak bila benzinska crpka Sinclair. Kupio ju je 1951., kad je imao samo 21 godinu. Nije se uspio bolje pozicionirati na tržištu zbog jake konkurencije te je izgubio petinu tadašnjeg novca.

Godinu kasnije oženio je Susan Buffett i s njom je dobio troje djece – Susie, Howarda i Petera. Iako su ostali u braku do njezine smrti 2004., živjeli su odvojeno od 70-ih godina. Dvije godine nakon smrti prve supruge vjenčao se s Astrid Menks.

Unatoč statusu milijardera, dugo godina živio je skromno i štedljivo. Kad je dobio prvo dijete, napravio je kolijevku od ladice, a za drugo dijete posudio je krevetić.

  • +2
Warren Buffett Izvor: Profimedia / Autor: Paul Morigi / Getty images / Profimedia

Buffett živi u skromnoj kući u Omahi u Nebraski, a jednom prilikom ocijenio ju je 'trećom najboljom investicijom u životu'. Kupio ju je 1958. za 31.500 dolara, što bi danas bilo oko 276.700 dolara. Sada vrijedi 1,3 milijuna dolara i prostire se na gotovo 600 kvadrata. Kuću za odmor je pak kupio u Laguna Beachu za 150.000 dolara 1971., a prodao ju je za 7,5 milijuna 2018.

Prema pisanju Business Insidera, unatoč tome što je njegova kompanija Berkshire Hathaway glavni dioničar Applea, Buffett sve do 2020. nije koristio pametni telefon. Dotad je imao Samsungov mobitel koji se na eBayu može kupiti za manje od 20 dolara. A dugo je vozio i skroman auto. Desetak godina posjedovao je Lincoln Town Car iz 2001. (s natpisom THRIFTY na registarskoj pločici), da bi ga zamijenio Cadillacom DTS iz 2006., a 2014. kupio je model XTS. Lincolna je pak stavio na humanitarnu aukciju.

No zato se razbacivao novcem za privatne zrakoplove. Dao je 850.000 dolara za rabljeni mlažnjak Falcon 20, prodao ga za nekoliko godina i kupio drugi za 6,7 milijuna dolara.

Što se tiče odijevanja, svih 20 njegovih odijela izradila mu je dugogodišnja prijateljica, dizajnerica Madame Li. Godinama ima istu frizuru, šiša se u istoj brijačnici za 18 dolara te gotovo svako jutro doručkuje u McDonald'su. Jednom prilikom je rekao da nikad ne troši više od 3,17 dolara na narudžbu i uvijek ima pripremljen točan iznos. Svojevremeno je s prijateljem Billom Gatesom narudžbu u McDonald'su u Hong Kongu platio kuponima.

Buffett se smatra jednim od najvećih filantropa na svijetu. Obećao je 2006. donirati oko 85 posto od svojih gotovo 475.000 dionica Berkshirea klase A u korist pet zaklada: Zakladi Billa i Melinde Gates, Zakladi Susan Thompson Buffett (nazvanoj po njegovoj pokojnoj ženi) i tima zakladama koje vode njegova djeca.

S Billom i Melindom Gates 2010. je osnovao The Giving Pledge, inicijativu koja potiče najbogatije ljudi svijeta da većinu svog bogatstva daju u humanitarne svrhe. Sam Buffett obećao je da će 99 posto svog bogatstva dati u dobrotvorne svrhe - ili tijekom života ili nakon smrti.

Dionice svoje tvrtke koje je donirao, s obzirom na to kakva im je trenutno vrijednost, ukupno vrijede oko 130 milijardi dolara. Da ih je zadržao, vjerojatno bi bio najbogatija osoba na svijetu s ukupno 250 milijardi dolara.

Svojoj djeci će ostaviti po dvije milijarde jer, kako je jednom prilikom poručio superbogatim roditeljima, 'djeci treba ostaviti dovoljno da mogu raditi bilo što, ali ne toliko da ne rade ništa'.