NESIGURNI ULAGAČI

Najgori dan u 2022. godini: Wall Street potonuo

06.05.2022 u 08:40

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, izgubivši sve dobitke od prethodnoga dana, jer ulagači nisu sigurni koliko će Fed još morati povećati kamatne stope kako bi suzbio inflaciju i koliko će to usporiti rast gospodarstva

Dow Jones skliznuo je 1.063 boda ili 3,12 posto, na 32.997 bodova, dok je S&P 500 potonuo 3,56 posto, na 4.146 bodova, a Nasdaq indeks 4,99 posto, na 12.317 bodova.

Pad Dow Jonesa za više od 1.000 bodova njegov je najveći dnevni gubitak još od listopada 2020. godine. Nasdaq je, pak, zabilježio najveći dnevni postotni pad od lipnja 2020. i završio na najnižoj razini od kraja te godine.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a samo je 19 dionica iz sastava tog indeksa zabilježilo rast.

Tako su burzovni indeksi izgubili sve dobitke od srijede, kada su snažno porasli jer su, činilo se, uklonjene neke neizvjesnosti s tržišta, nakon što je američka središnja banka povećala kamatne stope za 0,50 postotnih bodova, u skladu s očekivanjima.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je u srijedu da će se i na idućim sjednicama razmatrati povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova kako bi se suzbila inflacija, koja se kreće na najvišim razinama u 40 godina, ali da se povećanje od 0,75 postotnih bodova ne razmatra.

Kazao je i da je američko gospodarstvo dovoljno snažno da bi izdržalo strožu monetarnu politiku te da očekuje 'mekano ili mekanije' prizemljenje gospodarstva.

Povratak ulagača u realnost

I dok se u srijedu činilo da su njegove poruke pale na plodno tlo, pa su cijene dionica snažno porasle, u četvrtak je uslijedila oštra korekcija u kojoj su burzovni indeksi izgubili sve te dobitke, pa i više.

David Rubenstein, suosnivač Carlyle Group, kaže da su se ulagači 'vratili u realnost' u vezi prepreka na tržištu i u gospodarstvu, uključujući rat u Ukrajini i visoku inflaciju.

„Mi očekujemo povećanje kamata za po 0,50 postotnih bodova i na iduće dvije sjednice Feda. Smatram da zaoštravanje monetarne politike neće biti toliko da bi usporilo rast gospodarstva, no i dalje nam predstoje gospodarski izazovi u SAD-u”, kaže Rubenstein.

Ulagače, naime, zabrinjavaju monetarna politika Feda, miješani poslovni rezultati tehnoloških divova, rat u Ukrajini, usporavanje kineskog gospodarstva zbog novoga vala širenja koronavirusa i usporavanje rasta američkog gospodarstva, koje je u prvom tromjesečju neočekivano palo na kvartalnoj razini.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,13 posto, na 7.503 boda, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,49 posto, na 13.902 boda, a pariški CAC 0,43 posto, na 6.368 bodova.