'dan velikih planova'

Ćorić: Kućanstva su idućih par mjeseci zaštićena po pitanju rasta cijena plina i struje, no to neće ići dovijeka

29.09.2021 u 18:30

Bionic
Reading

Guverner HNB-a Boris Vujčić u srijedu je poručio da su konačni rezultati poslovanja poduzeća u 2020. bili kudikamo bolji od očekivanja, dok je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić rekao da će se u 2022. voditi odgovorna politika usmjerena ka ostvarenju strateškog cilja - ulaska u eurozonu. Govorio je i o cijeni energenata

Uz brojne druge predstavnike poslovnog sektora, Vujčić i Ćorić nazočili su Danu velikih planova, konferenciji poslovnog tjednika Lider, na kojoj je sudjelovao i predsjednik RH Zoran Milanović.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Vujčić održao je predavanje "Korporativni sektor u pandemiji: tko je imun na covid-19?", istaknuvši da su, unatoč snažnom padu prihoda poduzeća u 2020. godini, pogotovo u prodaji, konačni rezultati poslovanja bili kudikamo bolji od očekivanja, s obzirom na katastrofična očekivanja lanjskog proljeća.

Bilo je i sektora poput energetike, građevine i poljoprivrede gdje prihodi nisu pali, a sveukupni rezultat koji je bio bolji od očekivanja to duguje paketima potpora implementiranima već na proljeće 2020. godine, naglasio je Vujčić. Podsjetio je da je riječ o monetarno-supervizorskim potporama, u smislu moratorija na plaćanja kredita, kao i dodjele covid-kredita, a tu su bile i fiskalne potpore, koje su prvenstveno išle poduzetnicima za održanje broja zaposlenih.

Paket pomoći poduzećima u Hrvatskoj bio je jedan od najizdašnijih u EU, ocijenio je Vujčić, apostrofiravši da su potpore za zaposlenike značile da poduzeća nisu morala raskidati ugovore, pa se zaposlenost vratila na pretkriznu razinu.

Također, Vujčić je naveo i da trenutni podaci pokazuju da su prihodi korporativnog sektora već na razini 2019., pa je riječ o oporavku po krivulji "V", a prema rezultatima s početka rujna može se očekivati i da turizam praktički dosegne pretkriznu razinu prihoda.

Vujčić je kazao i da su visoko tehnološka poduzeća pokazala znatnu imunost na covid-19, a tijekom krize su praktički imala rast operativne zarade, što je i zato jer su manje bila izložena mjerama "zatvaranja", a imaju i manji udio fiksnih troškova. Govoreći o "korporativnoj demografiji", Vujčić je upozorio na sporost provođenja stečajeva, primjer čega je i Glumina banka, čiji stečaj traje već 22 godine.

"To je nevjerojatno. To doslovno guši ekonomiju i bilo kakvo restrukturiranje koje joj je potrebno", poručio je Vujčić, dodavši da je takvih slučajeva jako puno. Izjavio je da značajan broj poduzeća liči na "zombije", a pritom kvare demografsku sliku korporativne strukture, i bilo bi dobro da se sama restrukturiraju i izađu s tržišta.

Stoga, interes nam mora biti da s tržišta što prije "čistimo" loše tvrtke, da što prije i lakše ulaze nove tvrtke, okvir za to mora osigurati država, kako bi se naposljetku poboljšala demografska slika korporativnog sektora, poručio je.

"Bilo bi dobro da iduću krizu dočekamo s malo boljom strukturom korporativnog sektora", rekao je Vujčić, iznova naglasivši i potrebu strukturnih reformi, primjerice u pravosuđu i državnoj administraciji.

Ćorić: U 2022. odgovorna ekonomska politika za ulazak u eurozonu

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić poručio je da je Vlada u proteklih godinu i pol dana pokazivala kontinuiranu brigu za funkcioniranje hrvatskog gospodarstva. Milijarde kuna za subvencije gospodarstvu pretočile su se u nešto lošije fiskalne pokazatelje, koji sada predstavljaju izazov po pitanju strateških ciljeva, to jest ulaska u eurozonu.

Ustvrdio je i da će rezultati BDP-a za treći ovogodišnji kvartal pokazati da je hrvatska ekonomija znatno žilavija i otpornija no u prijašnjoj krizi i 2008. godine, a apostrofirao je između ostalog i rast prometa u industriji u prvih sedam ove godine od 16,7 posto na godišnjoj razini.

"To je zapravo i najveći razlog optimizma nas u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja", izjavio je Ćorić, apostrofiravši da će to ministarstvo učiniti sve da se naprave iskoraci po pitanju konkurentnosti i produktivnosti prerađivačke industrije.

"Za nju držimo da mora biti ključni oslonac hrvatskog gospodarstva, posebice uzimajući u obzir izvanredne okolnosti koje su nam se dogodile za vrijeme koronakrize, primjerice u smislu prekida opskrbe globalnih lanaca", kazao je Ćorić.

Poručio je da će ekonomska politika u 2022. biti prije svega odgovorna, "bez velikih riječi i ogromnih najava".

  • +14
'Dan velikih planova' Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

"Držimo da je odgovornost ono što nam je potrebno kako bismo s jedne strane ostvarili naš strateški cilj, to je ulazak u eurozonu, i na taj način izravno utjecali na poboljšanje poslovnih uvjeta svih onih koji će danas-sutra iz Hrvatske na globalnom ili nacionalnom tržištu posegnuti za kapitalom. Smanjujući premiju rizika na zemlju i utječući na konvergenciju kamatnih stopa s onima najboljih članica EU-a učinit ćemo najbolje moguće što možemo za hrvatsko gospodarstvo"; ustvrdio je Ćorić, koji je podsjetio i na ukidanje tečajnog rizika kao jedne od prednosti ulaska u eurozonu.

Podsjetio je da je za 2022. godinu gospodarski rast projiciran na oko pet posto, ali s obzirom i na ostvarene ovogodišnje rezultate, otvara se perspektiva i da iduća godina "može biti jako dobra" te da stopa rasta bude i veća, što prije svega o dinamici apsorpcije europskih sredstava, rekao je Ćorić, podsjetivši i na jučer otvorenu omotnicu u sklopu NPOO-a.

Izjavio je i da su u Vladi potpuno svjesni strukturnih izazova s kojima se treba suočiti, a proizlaze iz neefikasnosti u zdravstvenom sustavu i u javnoj upravi. Ministar gospodarstva smatra da razdoblje koje slijedi je najbolje za iskorake i u tim segmentima.

Između ostalog, osvrnuo se i na energetski sektor i snažan rast cijena energenata na globalnoj razini. Rekao je da je pozitivna vijest da su kućanstva u idućih nekoliko mjeseci zaštićena po pitanju rasta cijena plina i struje, no "to neće ići dovijeka".

"Ono što moramo učiniti u međuvremenu je snažiti na sve moguće druge načine hrvatsku ekonomiju i to činiti kontinuirano, kako bi 2022. godinu dočekala sa znatno boljim izgledima za veći ekonomski rast no što je to bilo u projekcijama polovicom ove godine", izjavio je Ćorić.

Cijene plina ostaju iste do travnja, do povećanja će svakako doći

Ministar Ćorić u Dnevniku N1 rekao je da do povećanja cijena plina i struje zasad u Hrvatskoj neće doći.

"Za razliku od ogromnog broja europskih ekonomija, a imao sam prilike čuti vrlo panične izjave kolega ministara na neformalnom Vijeću prošli tjedan u Sloveniji, u Hrvatskoj je situacija po tome stabilna što se toga tiče. Naša kućanstva, odnosno naši građani mogu biti mirni do početka mjeseca travnja sljedeće godine, dotad traje ova plinska sezona. Što se tiče cijene električne energije također sljedećih četiri do pet mjeseci. Međutim, ovo povećanje cijena će se u jednom trenutku osjetiti u Hrvatskoj. Ono što je najvažnije jest da ćemo najveći dio zime proći s korektnim odnosno stabilnim uvjetima bez značajnijih promjena”, kazao je Ćorić.

Što se tiče sektora poduzeća, ministar napominje da je situacija tu nešto drugačija.

“Prije svega zbog odluka pojedinih vlasnika poduzeća da se ne ugovara srednjeročno, odnosno na nekoliko godina”, tvrdi. Ipak, do povećanja cijene plina će definitivno doći, kaže.

Budući da se za sezonu 2022./2023. uzima prosjek ove sezone, to će se dogoditi. S obzirom na enorman rast cijena doći će do korekcije cijena, to će djelomično ovisti o tadašnjem stanju na plinskom tržištu. Vjerujem da će ovaj egzogeni šok biti smiren početkom 2022″, ističe Ćorić.

“Radit ćemo da taj udar na građane ne bude neprihvatljiv, odnosno da ne bude ogroman”, dodao je.

Zorić: "Velika utakmica" za ostvarenje strateškog plana

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Damir Zorić apostrofirao je Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. godine, a u svjetlu njenog ostvarenja i Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) i novi Višegodišnji financijski okvir (VFO), koji predviđaju velika financijska sredstva za Hrvatsku.

"Bit će velika šteta ako i jedan euro propustimo i pametno ga ne uložimo" ustvrdio je Zorić, kazavši da nas čeka "velika utakmica".

"Kako odigrati da u ovih nešto manje od deset godina zaista ostvarimo svoj strateški planski cilj, da pametno uložimo taj novac i zaista ostvarimo svoju nacionalnu strategiju (...) U toj strategiji svi imamo zadatak, i ako želimo ostvariti plan moramo raditi svi zajedno", poručio je Zorić.