Christine Lagarde

Šefica ECB-a: 'Gospodarstvo se odmaknulo od ruba, ali opasnost nije minula'

29.09.2021 u 12:08

Bionic
Reading

Gospodarstvo eurozone nije u potpunosti izašlo iz pandemijske krize, a njegov je oporavak krajnje atipičan, uz brzi rast aktivnosti, ali i uska grla u nabavnim lancima i inflaciju, izjavila je predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde

"Gospodarstvo se odmaknulo od ruba, ali opasnost nije minula. Nakon vrlo neobične krize, eurozona bilježi krajnje atipičan oporavak", rekla je Lagarde u ponedjeljak na početku godišnje konferencije središnje banke, održane online.

"Atipičan oporavak dovodi do brzog rasta, ali i do uskih grla u opskrbi koja se javljaju neuobičajeno rano u gospodarskom ciklusu. To također uzrokuje brzi oporavak inflacije u trenutku kada se gospodarstvo ponovno otvara", kazala je.

Eurozona izlazi iz desetljeća niske inflacije, konstatirala je šefica ECB-a, preciziravši da "trenutno svjedočimo nečemu što se najvećim dijelom može okarakterizirati kao faza privremene inflacije povezane s ponovnim otvaranjem gospodarstva".

Cijene energije pale su početkom 2020. zbog krize uzrokovane koronavirusom i sada se oporavljaju, a poticanju inflacije pomoglo je i vraćanje prijašnje razine stope poreza na dodanu vrijednost u Njemačkoj, najvećem gospodarstvu Unije, na početku ove godine, rekla je Lagarde.

Niska inflacija u prošloj, a visoka u ovoj godini daju prosjek blizu razina iz pretpandemijske 2019., dodala je. "Dakle, razina cijena sada je približno ista kao da je inflacija ostala stabilna, na razini prije pandemije", rekla je.

  • +18
Christine Lagarde, ECB Izvor: EPA / Autor: ARMANDO BABANI

Inflacija bi trebala oslabiti nakon što splasnu učinci povezani s pandemijom, napomenula je čelnica ECB-a.

"Ni inflacijska očekivanja ne signaliziraju rizike duljeg premašivanja (ciljane inflacije) ... Zapravo, očekujemo da će se razdoblju nakon pandemije infacija tek sporo približavati razini od dva posto", naglasila je Lagarde.

ECB je ovoga ljeta blago podigao ciljanu stopu inflacije, s nešto ispod dva na dva posto, uz tolerirani blagi manevarski prostor u oba smjera, podsjeća agencija dpa.