budućnost hrvatskog poduzetništva

Tedeschi: 'Moramo prestati razmišljati kao feudalac koji je zalutao u 21. stoljeće. Tragedija je kada imamo jednog koji ima kuću od bijelog kamena, a svi ostali kuće od dreka'

29.09.2021 u 13:43

Bionic
Reading

Kako izgleda budućnost hrvatskog poduzetništva, koristimo li prilike koje nam se pružaju i što nas očekuje u godinama koje su pred nama, tek su neka od pitanja na koja je odgovore ponudio panel Budućnost hrvatskog poduzetništva održan u srijedu na Visokom učilištu Algebra u organizaciji tvrtke EY

Na panelu su pod moderatorskom palicom Saše Cvetojevića sudjelovali Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe i predsjednik žirija programa EY Poduzetnik godine; Hrvoje Josip Balen, jedan od osnivača Algebre i EY Poduzetnik godine za 2020. godinu; Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke, generalnog sponzora programa EY Poduzetnik godine, i Berislav Horvat, predsjednik Uprave Ernst & Young d.o.o i pokretač programa EY Poduzetnik godine.

Horvat je na početku panela otvorio prijave za sedmo nacionalno izdanje programa koji nagrađuje i slavi najuspješnije hrvatske poduzetničke priče nagradom EY Poduzetnik godine 2021., za koju prijave traju do 30. studenog.

'Samo podrškom poduzetnika možemo naprijed, jer oni uzimaju rizike, inoviraju i, što je najvažnije, zapošljavaju i plaćaju poreze. Primijeti se da smo uspjeli u tome, stalno se govori o poduzetnicima i startupima, a sve te teme prije sedam, osam godina nisu bile na tapetu', poručio je Horvat.

Schoefboeck je trenutačnu gospodarsku klimu ocijenio povoljnijom s manje loših plasmana u njegovoj banci nego u razdoblju prije covida.

'Hrvatski poduzetnički sektor je vrlo živahan i otporan. Vidim potencijal da se realiziraju neki projekti, ima pozitivnog zamaha, pratimo puno klijenata koji prije pet godina nisu ni postojali. Klima nije onakva kakvu želimo, ali vidimo da se napreduje', poručio je šef Erstea.

Balen je istaknuo da su poduzetnici konačno ušli u mainstream, što je pozivan iskorak.

'Radimo globalno, svi naši studenti će ili pokretati firme ili raditi za kompanije, neki od njih i odu van. Naša je uloga da ih odgojimo za industriju i poduzetništvo. Hrvatska ima natprosječnu aktivnost poduzetnika u ranoj fazi, a ono gdje smo loši je udio zrelih firmi – onih koje prežive 42 mjeseca. Tu negdje između kiksamo i okruženje je takvo da možda ne podrži sve', tvrdi Balen.

Horvat misli da ima puno prostora za poboljšanje prostora po pitanju zakona i poreza, primjerice moguće je smanjiti porezno opterećenje ljudima s višim plaćama.

'Morat ćemo raditi još više, jer svaki takav čovjek oko sebe zapošljavanja još 20, 30 ili 50 ljudi', izjavio je i dodao da IT-jevci i svi drugi više plaćeni ne odlaze u inozemstvo.

Tedeschi kaže da se mijenja pogled na poduzetništvo i činjenica je da smo privilegirani te da u Hrvatskoj imamo dva jednoroga koji vrijede više od milijardu dolara, po čemu smo na vrhu EU-a. Riječ je, inače, o Rimac automobilima i Infobipu.

'Nogometaše i manekenke, petparačke pjevačice i posvuduše zamijenili su poduzetnici na naslovnim stranicama. To i dalje ne znači da je uloga poduzetnika poboljšana. Njih recimo uopće nema u protokolima, Vlade, Sabora, predsjednika, župana i gradonačelnika. Poduzetnici, ako postoje, oni su na dnu i takav je pogled na njih. S druge strane, među samim poduzetnicima mi znamo tko igra po pravilima igra, tko zapošljavanja i tko plaće, svašta se podvlači', rekao je Tedeschi i poručio da se treba distancirati od wannabe poduzetništva.

'Ako netko ima kompaniju, a plaća na crno ili šverca, nema pravo da se kiti dičnom i zahtjevom pozicijom poduzetništva', istaknuo je vlasnik Atlantica i dodao: 'Mi smo svi dio ovog ekosustava i ako mi možemo iznjedriti najbolje, šaljemo najbolji poziv našoj djeci, ali i stranim državama da dođu ovdje živjeti i stvarati. To je maksima za ovu nagradu.'

Po pitanju financiranja projekata, šef Erste banke pojasnio je da ima više vrsta kapitala i da bankovni krediti više nisu jedini izvor financiranja:

'Za mlade i male poduzetnike bitno je praćenje, ne samo kreditima, već i savjetnima i strukturiranjem financiranja. To mora biti kombinacija kredita, venture i equity financiranja. Gledamo kako i mi kao banka možemo s fondovima razviti neke priče. Kapitala ima, naš bankarski sustav je jedan od najrobusnijih u Europi.'

Horvat je zaključio kako EY ima odličan tim koji radi na programu Poduzetnik godine.

'Prvo pogledamo sve prijave, posjetimo svakog poduzetnika, pripremimo sve materijale jer je za revizora lako prikupiti brojeve i rangirati ih. Svi naši kriteriji su soft.'

Tedeschi je dodao kako je EY nagrada doprinijela pozitivnoj percepciji poduzetnika:

'Prije smo imali jednog dominantnog poduzetnika koji se želio baviti svime, od igle do lokomotive. Nedavno smo imali gorljivu raspravu između dva hrvatska jednoroga o tome tko će biti treći jednorog i kako mu pomoći da uspije u tome. To je promjena, to da nema jala i razmišljanja kako da onom do tebe crkne krava. Ono što je napravio Mate Rimac kada je pomogao Infinumu da napravio joint-venture s Porscheom, to je ono nam treba, a ne da se pitamo 'što tu ima za nas'. Moramo prestati razmišljati kao feudalac koji je zalutao u 21. stoljeće. Tragedija je kada imamo jednog koji ima kuću od bijelog kamena, a svi ostali kuće od dreka.'

  • +43
EY Poduzetnik godine Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić