guverner hnb-a

Vujčić o inflaciji, kamatama i ekstraprofitu banaka: Na Ministarstvu je da odluči

21.09.2023 u 14:19

Bionic
Reading

'Mislim da ćemo u iduća tri mjeseca vidjeti smanjenje stope inflacije, a kakva će ona biti u proljeće, teško je reći. Prognoziramo smanjenje, ali vidimo da je tržite rada vrlo otporno i stopa nezaposlenosti je na povijesnim minimumima', kaže Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke (HNB)

'Ako dođe do nekakvog novog šoka na strani ponude, bilo cijena hrana ili energenata, onda bi moglo doći do promjene', nastavio je Boris Vujčić, guverner HNB-a, gostujući na N1 televiziji, gdje je komentirao kamate ECB-a, kamate na kredite, projekcije HNB-a, ali i inflaciju.

Vujčić je rekao da ako bude brži pad inflacije, lakše je smanjivati kamatne stope nego što ih je dizati.

'Ali značajna neizvjesnost zbog ovih promjena postoji, zbog klimatskih promjena i cijena hrane, do najave OPEC-a o smanjenje proizvodnje nafte', objasnio je.

Kaže da prilikom donošenja odluka nisu gledali na američki FED, nego na europsko tržište i Europsku središnju banku (ESB).

'Ovo je apsolutno uspješna borba protiv inflacije, to vidimo jer vidimo da se kreditna aktivnost smanjila, što donosi i hlađenje ekonomije, što djeluje antiinflaicjski. I u Hrvatskoj se to vidi iako je u bankovnom sustavu višak likvidnosti, više nego u ostatku EU-a', rekao je Vujčić.

'Kamatne stope na depozite za tvrtke su narasle s ispod nule na preko 2,8 posto, a kod građana su još uvijek prosječno 0,8 posto', otkriva.

'Dizanje kamatnih stopa djeluje protuinflacijski, no višak likvidnosti se stvorio i kada smo ulaskom u eurozonu smanjili stope rezerve. No nije to samo u Hrvatskoj', dodao je.

Vujčić je rekao da je bio jedan od inicijatora toga da se povećaju obvezne pričuve.

'I mi smo ukinuli stopu obvezne rezerve. Ministar Primorac jako dobro razumije situaciju i tu nema razlike u onome što ja mislim i što on misli', ističe.

Naveo je da su krediti najviše rasli kada je bio APN. Govorio je i o porezu na ekstraprofit banaka, rekavši da je na Ministarstvu financija da o tome odluči.