U SURADNJI SA ŽUPANIJAMA

Vrdoljak odobrio poticaje za prerađivačku industriju

31.07.2013 u 11:18

Bionic
Reading

Vlada i Ministarstvo gospodarstva su u cilju jačanja konkurentnosti domaće prerađivačke industrije prvi put odlučili izdvojiti novac za program Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije. Ugovore o dodjeli ukupno 18 milijuna kuna iz novoosnovanog fonda potpisao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u Varaždinu sa županima jedanaest županija kroz čije će jamstvene ili razvojne agencije odobravati jamstva malim i srednjim poduzećima

'Ovo je nešto što neće preokrenuti gospodarsku sliku u vašim županijama, ali zasigurno šalje dobru poruku da država sa županijama i lokalnim institucijama može pomoći onima kojima je danas najteže. Obrtnici te mali i srednji poduzetnici su iscrpljeni jer recesija traje predugo, tako da su sada bitno smanjeni financijski kapaciteti i onima koji su ih imali prije pet godina', naglasio je Vrdoljak, dodavši da je ovo način na koji se izravno pomaže industriji sukladno propisima EU-a i domaćeg zakonodavstva.

S obzirom na prilike u gospodarstvu, ministar je ocijenio da je 'silno dobrodošlo' to što se država prvi put odlučila iz svog proračuna izdvojiti novac za jamstvene fondove.

'U prilog tome govori dobar odaziv županija. Za sredstva iz Jamstvenog fonda s povratom u 2018. godini prijavilo se 17 županija, a dobit će ih jedanaest, od kojih su neke davno prije krenule s jamstvenim fondovima, a neke će to učiniti sada. Oni koji su krenuli prije dobili su više od osiguranih 18 milijuna kuna. Već iduće godine založit ću se da to bude osjetno veći jamstveni fond kako bismo mogli pomoći svima koji nemaju dovoljno jamstvenog i kreditnog potencijala, odnosno obrtnih sredstava', najavio je Vrdoljak, izražavajući žaljenje zbog toga što se ove godine nije prijavila nijedna slavonska županija.

S 4,4 milijuna kuna Varaždinska županija je među vodećima po dobivenim sredstvima iz novopokrenutog državnog Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2013. godinu.

'Garancijsku agenciju osnovali smo 2006. godine i do sada smo odobrili 96 jamstava malim i srednjim poduzetnicima. Naših tri milijuna kuna omogućilo je deset milijuna kuna garancija te 22 milijuna kuna kredita. Upitno je vraćanje samo dviju ili triju garancija, a računali smo da će ih biti od tri do deset. Uz to, naše uključivanje utjecalo je i na visinu kamata u bankama, a one su drukčije gledale na poduzetnike iza kojih smo stali. Ako uzmemo u obzir multiplikator šest, sada dobiven novac omogućit će nam 70-ak jamstava ukupno većih od 20 milijuna kuna te od 40 do 50 milijuna novih kredita, i to ne samo za inovacije, nego i obrtna sredstva poduzetnicima, čijih je zahtjeva trenutno tridesetak', rekao je varaždinski župan Predrag Štromar, najavivši skoro raspisivanje poziva preko županijske jamstvene agencije.