MORATE GA IMATI

Vodič za vlasnike nekretnina: Sve što trebate znati o energetskom certifikatu

07.08.2017 u 09:52

Bionic
Reading

Prodajete li ili iznajmljujete stan ili kuću obavezno morate naznačiti kojem energetskom razredu pripada vaša nekretnina. Taj podatak trebate potkrijepiti energetskim certifikatom za čiju izradu morate angažirati ovlaštenog stručnjaka

Sve što trebate znati o izradi energetskog certifikata i njegovoj namjeni pročitajte u tportalovom vodiču.

Što je energetski certifikat i kako izgleda?

Energetski certifikat je svojevrsna osobna iskaznica građevine u kojoj se na pregledan način  predočavaju energetska svojstva zgrade, stanje i učinkovitost energetskog sustava te kvaliteta i svojstva elemenata toplinske izolacije (grijanje, stolarija, kvaliteta zidova i sl).

U dokumentu je precizno izraženo koliko energije vaša nekretnina troši, koliko energije nepotrebno gubi te kojem energetskom razredu pripada.

Izrađuje se u postupku energetskog pregleda koji obuhvaća prikupljanje i obradu podataka o stanju objekta, potrošnji energije i visini režija.

Energetski certifikat sadrži i prijedlog mjera koje možete poduzeti da vam objekt uđe u viši energetski razred s procjenom uštede energije i vremenskim rokom u kojem će vam se te mjere isplatiti.

Primjer energetskog certifikata pogledajte ovdje.

Čemu služi energetski certifikat?

Svrha energetskog certifikata je pružanje informacija vlasniku, budućem kupcu ili korisniku prostora o tome koliko energije troši zgrada i koliko bi trebala trošiti s obzirom na njenu namjenu i potencijalne mjere poboljšanje energetske bilance u zgradi.

Sustav energetskog certificiranja uveden je na razini Europske unije kako bi se potaknula ulaganja u energetsku učinkovitost zgrada. Nakon ulaska Hrvatske u EU energetski certifikat je postao obavezan dokument prije prodaje nekretnine što znači da ga je vlasnik po zakonu dužan predočiti kupcu prilikom prodaje.

Oznaka energetskog razreda obavezno se navodi u oglasu za prodaju nekretnine, a unosi se i u ugovor o kupoprodaji.

Tko mora imati certifikati?

Od 2008. certifikat se mora izraditi za sve nove zgrade prije stavljanja u uporabu. Za starije zgrade obavezni su ga od srpnja 2013. pribaviti svi vlasnici koji prodaju nekretninu.  Do kraja 2015. energetski pregled su trebale proći sve zgrade javnog sektora i namjene.

Početkom 2016. obaveza se proširila i na iznajmljivače nekretnina s izuzetkom onih koji se bave uslugama turističkog smještaja u stanovima, apartmanima i kućama za odmor.

Obaveza nabave energetskog certifikata leži na vlasniku nekretnine i on ga mora predočiti budućem kupcu. Ukoliko kupac zatraži predočenje energetskog certifikata i vlasnik nekretnine mu ga ne predoči, on ga može prijaviti za to Državnom inspektoratu.

Za neposjedovanje energetskog za fizičke osobe predviđene su novčane kazne do 10.000 kuna, a za pravne do 30.000 kuna.

Tko i kako izrađuje certifikate?

Energetske certifikate izrađuju ovlašteni izrađivači, koji su upisani u Registar osoba ovlaštenih za energetske preglede i energetsko certificiranje zgrada. Ovlaštenje za energetske preglede izdaje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Kako bi obavila energetski pregled i ustanovila stvarno stanje građevine ovlaštena osoba mora izaći na teren. Prema podacima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja dosad je izdano više od 150.000 energetskih certifikata od čega se najveći dio odnosi na stambene zgrade.

Rok trajanja energetskog certifikata je deset godina od dana izdavanja.

Što je energetski razred i koliko ih ima?

Energetski razred pokazuje godišnju potrošnju energije po jedinici površine – kvadratnom metru (kWh/m2). Građevine se razvrstavaju u osam energetskih razreda (od A+ do G) pri čemu najviši razred (A+) označava zgrade koje troše manje od 15 kWh/m2, a naviši zgrade koje troše više od 250 kW/m2.

Informacija o energetskom razredu predstavlja ocjenu energetske učinkovitosti i direktno utječe na cijenu nekretnine.   

U razred A+ ulaze energetski najučinkovitije građevine, tzv. pasivne kuće. To su objekti koji gotovo da i ne troše energiju, a karakteriziraju ih odlična izolacijska svojstva, korištenje sustava povrata topline i obnovljivih izvora energije.

U razredu A su niskoenergetski objekti koji imaju vrlo dobru izolaciju, višestruko izolirane zidove, trostruku PVC stolariju i koriste obnovljive izvore energije.

U razred B svrstavaju se odlično izolirani objekti, dobro zaštićeni susjednim zgradama. U razred C ulaze dobro izolirani objekti i noviji stanovi, a u razred D kuće izolirane sa svih strana, s PVC stolarijom, dobro izolirani stanovi na rubovima zgrada ili loše izolirani stanovi okruženi drugim stanovima.

Razred E pokriva kuće s minimalnom izolacijom i povoljnom stolarijom, aluminijskom ili drvenom ili stanove u starijim zgradama s lošom stolarijom i na nepovoljnom mjestu u zgradi.

U razredima F i G su starije kuće bez izolacije ili kuće bez fasada te loše izolirani stanovi na rubnim mjestima zgrade.

Samo s kvalitetnom toplinskom zaštitom može se dobiti ocjena razreda do maksimalno B klase. Za višu, nužni su sustavi koji primjenjuju obnovljive izvore energije i time umanjuju ukupnu potrošnju klasičnih sustava, odnosno potrošnju energije po kvadratnom metru.

Koliko košta izrada certifikata?

Cijena izrade certifikata stvar je dogovora između naručitelja i davatelja usluge. Ministarstvo je propisalo maksimalne cijene. Za pojedinačni stan u postojećoj zgradi maksimalna cijena iznosi 2.700 kn, za stambene građevine s kvadraturom od 50 do 250 m2 do 4.750 kn, dok za kuću do površine 400 m2 iznosi maksimalno 7.400 kuna.

U praksi, cijena se po kvadratu kreće od 5 do 10 kuna. Kod višestambenih zgrada preporučljivo je da se energetski pregled obavi za sve stanove odjednom jer je u tom slučaju cijena energetskog certifikata za svakog pojedinog vlasnika znatno povoljnija.