zaštita i sigurnost

Vlada u Europski stabilizacijski mehanizam uplaćuje 422 milijuna eura

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 20.01.2023 14:32
  • Objavljeno 20.01.2023 u 14:32
Marko Primorac, ministar financija

Marko Primorac, ministar financija

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatska će članstvom u Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM) steći dodatnu zaštitu i sigurnost, posebice u vremenima kriza, a pristupanjem toj organizaciji uplatit će kapital od 422,3 milijuna eura, rečeno je u petak na sjednici Vlade.

Naime, Vlada je utvrdila konačne prijedloge zakona o potvrđivanju ugovora o osnivanju Europskog stabilizacijskog mehanizma, kao i o potvrđivanju sporazuma o izmjeni i dopunama ugovora o osnivanju istog.

Kako je podsjetio ministar financija Marko Primorac, odbor guvernera ESM-a je 5. prosinca usvojio rezoluciju kojom se odobrava učlanjenje Hrvatske u ESM. ESM je međuvladina organizacija koju su države članice europodručja osnovale 2012. godine, a misija mu je državama europodručja omogućiti izbjegavanje i prevladavanje financijskih kriza te održavanje dugoročne financijske stabilnosti i prosperiteta.

Dioničari ESM-a, naveo je ministar, isključivo su države članice europodručja, ima ukupni kapital od gotovo 705 milijardi eura, a svaka članica doprinosi kapitalu temeljem svog udjela u ukupnom stanovništvu i bruto domaćem proizvodu (BDP) EU-a.

Pristupanjem ESM-u Hrvatska će uplatiti kapital u iznosu od 422,3 milijuna eura, kroz pet godišnjih rata. Od 2035. godine, odnosno nakon isteka roka privremene korekcije, uplatit će dodatni kapital od 233 milijuna eura, izvijestio je Primorac.

Potvrđivanjem ugovora o osnivanju ESM i sporazuma o izmjeni ugovora o osnivanju istoga, rekao je ministar financija, Hrvatska stječe dodatnu zaštitu i sigurnost, posebice u vremenima kriza, a to jedna od vidljivih koristi članstva RH u europodručju.

"Time se stvara veća otpornost gospodarstva i financijskog sustava na krize, jer će Hrvatska kao članica ESM-a imati pristup dodatnim izvorima financiranja, a koji će biti dostupni samo državama članicama europodručja", poručio je Primorac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!