ŽELE SVOJE LJUDE

Vlada smjenjuje Nadzorni odbor Ine

05.01.2012 u 12:22

Bionic
Reading

Ministarstvo gospodarstva članovima Nadzornog odbora Ine imenovanim na prijedlog Vlade Jadranke Kosor - predsjedniku Davoru Šternu, te članovima Gordani Sekulić i Damiru Vanđeliću - poslalo je dopis da sukladno Zakonu o primopredaji vlasti stave mandat na raspolaganje, doznaje Energetika-net.com

Dopis s potpisom ministra Radomira Čačića poslan je 2. siječnja, prvog radnog dana u ovoj godini, a rok za postupanje prema zahtjevu je danas, 5. siječnja. Članovi Uprave Niko Dalić i Davor Mayer takav dopis nisu primili.

Prema tom zakonu osobe koje obnašaju dužnosti članova nadzornih odnosno upravnih odbora trgovačkih društva u kojima Republika Hrvatska ima većinski paket dionica ili većinski udio dužne su staviti članstvo na raspolaganje u roku od 15 dana od dana stupanja Vlade na dužnost. Vlada će o članstvu stavljenom na raspolaganje odlučiti u roku od 60 dana od isteka tog roka. No, da je smjena članova NO neminovna pokazuje činjenica da država u Ini nema većinski udio, a ipak je poslala ovakav zahtjev.

Davor Štern je za Energetika-netu potvrdio primitak dopisa. 'Stavit ću svoj mandat na raspolaganje jer je to civilizacijski čin. Imenovan sam na osnovu javnog natječaja i na prijedlog Vlade i to je jednostavno građanska pristojnost, iako prema zakonu nismo obavezni staviti mandat na raspolaganje jer država u Ini nema većinski udio. Na Vladi je da nas prihvati ili smijeni. Nadzorni odbor je u 11 mjeseci održao čak 13 vrlo zahtjevnih sjednica i mislim da smo radili odlično u danim okolnostima. Zaustavili smo proces prepuštanja Ine Molu, pokrenuli smo niz aktivnosti unutar tvrtke oko boljeg funkcioniranja i praćenja tržišta te koncesija', kaže Štern i dodaje da Hrvatska nipošto ne smije odustati od INA-e, a posebno mu se dopala premijerova nedavna izjava u intervjuu u kojem kaže da Vlada neće dopustiti da INA postane ogranak MOL-a.

Kadroviranje oko novog Nadzornog odbora Ine već je u toku, piše Energetika-net, a najizglednije je da mjesto predsjednika NO zauzme Slavko Linić, ministar financija koji je ranije obnašao tu dužnost s koje je razriješen 2004. U medijima se spominjao i Ljubo Jurčić, prvi prodavatelj Ine kojeg je MOL u lipnju 2009. imenovao za revizora poslovanja kompanije. Jurčić je i danas predsjednik Odbora za reviziju Ine, što svojedobno nije dobro primljeno od hrvatskih članova NO koji su željeli Jurčićev opoziv i imenovanje stručnijeg kadra u odbor.

Neslužbeno doznajemo da je na njegovom ostanku inzistrirao MOL, pa i otvoreno poručivši da će preglasati hrvatske članove ako dođe do glasanja. Interes za povratak u Inu pokazao je i kontroverzni Tomislav Dragičević, nekadašnji predsjednik Uprave Ine, blizak HNS-u, koji sebe vidi u nadzornim organima u još nekim tvrtkama u sektoru.

Povratak Dragičevića u Inu nije baš vjerojatan, tim više što se žestoko sukobljavao s Linićem koji ga je optuživao za primanje mita u nabavi nafte, piše Energetika-net.