NEIZVJESNI PREGOVORI

Vlada prijeti otkazom Kolektivnog ugovora

20.03.2009 u 13:47

Bionic
Reading

Uoči novog kruga pregovora između Vlade i sindikata, ishod pregovora potpuno je neizvjestan. Sindikati su i dalje čvrsti u stajalištu da ne prihvate Vladin prijedlog o šestpostotnom smanjenju plaća

Vlada uporno tvrdi da novca nema pa osnovicu treba vrati na razinu iz 2008. Ako ne dođe do sporazuma, Vlada bi već idući tjedan mogla otkazati kolektivne ugovore, doznaje HTV.

Odustajanje od povećanja plaća od šest posto za 240.000 državnih službenika, profesora, kulturnih i zdravstvenih radnika neće spasiti proračun, složni su sindikati.

Podsjetimo, sindikatima nije prihvatljiv Vladin prijedlog o šestpostotnom smanjenju plaća, zaključeno je na sastanku koordinacije petnaest sindikata javnih i državnih službi. Ne možemo prihvatiti smanjenje plaća bez utvrđivanja iznosa i rokova u kojima će se vratiti ta sredstva, rekao je za tajnik Sindikata državnih službenika i namještenika Siniša Kuhar.

Utvrditi iznose i rokove povrata

Na sastanku će predstavnicima Vlade sindikati iznijeti protuprijedlog. 'Pristali bismo na privremeno odustajanje od šest posto ako Vlada prihvati automatizam pri povratu novca i utvrđivanje cijene rada, kako bi se uklonilo zaostajanje plaća u javnim i državnim službama za plaćama u privredi', dodao je Kuhar.

Vlada je na posljednjem sastanku sindikatima predložila izmjene kolektivnih ugovora i sporazuma o plaćama, prema kojima bi se osnovica za plaće od 1. travnja vratila na razinu iz 2008. Novi pregovori o plaćama počeli bi tek kada BDP poraste na godišnjoj razini.