PROJEKT PVMAX

Vlada potiče investicije od 500 milijuna kuna u integrirane fotonaponske elektrane

05.07.2021 u 15:10

Bionic
Reading

Projekt PVMax trebao bi pokrenuti investicije u najmanje 100 megavata (MW) integriranih fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj u ukupnom iznosu od preko 500 milijuna kuna, a REGEA je već dobila inicijalnih dva milijuna eura namijenjenih pripremi dokumentacije, istaknuto je na predstavljanju projekta u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja

Projekt se financira iz sredstava tehničke pomoći programa ELENA kojim upravlja Europska investicijska banka (EIB), a operativno ga provodi Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (REGEA). Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,98 milijuna eura.

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac istaknuo je kako bi projekt u sljedeće tri godine trebao donijeti minimalno 500 milijuna kuna investicija u fotonaponske elektrane, integrirane elektrane na krovovima zgrada. Očekuje 100-ak MW instaliranih podjednako u javnom sektoru, kod građana i u komercijalnom sektoru, odnosno, kako je rekao, svugdje gdje postoji potrošnja električne energije i krovovi koji se mogu iskoristiti.

Projekt je prijavljen uz potporu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i niza ovdašnjih dionika i postao je prvi projekt u EU kada je jedna organizacija, u ovom slučaju REGEA, drugi put dobila. Riječ je o programu pomoći kojim EIB pruža potporu za povećanje instaliranih kapaciteta obnovljivih izvora energije tj. novih tehnologija.

U tom području, kaže Domac, imamo još dosta napraviti.

Po glavi stanovnika iz takvih izvora energije u RH imamo instalirano otprilike 17 vata, dok je primjerice u Njemačkoj više od 500, Italiji više od 300, a Sloveniji više od 100 vata po stanovniku.

Domac je objasnio kako se u sklopu projekta planira, zajedno s poslovnim bankama, osnivanje pool-a, što će građanima i županijama olakšati proceduru i financiranje tih projekata kroz sredstva tehničke pomoći koju su odobrena. Pripremit će se mehanizmi koji su dostupni u zemljama EU dok kod nas još nisu.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić naglasio je da je projekt PVMmax kompatibilan sa strateškim energetskim razvojem RH i željom da Hrvatska na niskougljičnom društvu do 2050. godine svoju proizvodnju električne energije u potpunosti orijentira na obnovljive izvore energije.

"Upravo zbog toga i ova dva milijuna eura koja su dodjeljena REGEA-i, a koja će se transferirati prema krajnjim korisnicima s ciljem izrade dokumentacije, najbolje su moguće utrošen novac iz naše perspektive", rekao je, dodajući da je Hrvatska orijentirana prema obnovljivim izvorima energije te će sve svoje izvore usmjeriti prije svega prema poticanju proizvodnje iz njih.

Odgovarajući na novinarske upite koji sektori i dalje mogu računati na potpore za očuvanje radnih mjesta, Ćorić je rekao kako se na međuresornoj razini provode konzultacije na tu temu, one još nisu gotove, ali se ne odustaje od ideje da se to povezuje za cijepljenjem.

Kazao je da država time želi motivirati sve one koji funkcioniraju na razini RH i našeg gospodarstva.

"Turistički sektor i sektor usluga nisu samo djelatnici koji su zaposleni samo u hotelima restoranima, tu je zbroj usluga koje se pružaju puno širi", rekao je Ćorić, dodavši da mediteranske zemlje, koje su orijentirane na turizam i iz turizma generiraju većinu svojih prihoda, jedva čekaju da neka od njih zakažu u cijepljenju i da se broj zaraženih poveća.

Upitan što će biti ako ministar financija Zdravko Marić kaže da za one koji nisu cijepljeni povlači sredstva za plaće, Ćorić je odgovorio da podržava sve alate koji će Vladi biti na raspolaganju i kojima će se odgovorne nagraditi a neodgovornima pokazati da to što rade jednostavno nema smisla.