'lex agrokor'

Dalić priznala, Vlada priprema zakon za spas Agrokora

24.03.2017 u 16:10

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić na današnjoj izvanrednoj tiskovnoj konferenciji najavila je kako će Vlada uskoro donijeti poseban zakon koji bi se primjenjivao samo na 'sistemski važne kompanije', točnije na kompanije koje imaju najmanje 8.000 zaposlenika i najmanje milijardu eura duga koji kompanija sama više ne može servisirati

'Vlada priprema zakonodavni i institucionalni okvir u cilju zaštite cjelokupnog hrvatskog gospodarstva kada se sistemski važna kompanija suoči s poteškoćama koje nije u stanju sama riješiti', rekla je ministrica Martina Dalić.

Napomenula je kako 'Vlada novi zakon ne priprema specifično za Agrokor i gospodina Ivicu Todorića', ali i da bi se novi zakon mogao primijeniti i na Agrokor.

Dodala je i kako Agrokor nije jedina tvrtka u Hrvatskoj na koju bi se eventualno mogao primijeniti ovaj zakon.

'Voljela bih da se ovaj zakon nikada ne primijeni ni na jednu kompaniju', rekla je Dalić.

'Osnovni je cilj primjene specijalnog zakona stvoriti uvjete za isplatu dobavljača i normalno poslovanje kompanije dok traje poslovno, vlasničko i drugo restrukturiranje', objasnila je Martina Dalić.

Po njezinim riječima, tim zakonskim prijedlogom stvara se u suštini procedura koja u ograničenom vremenskom razdoblju osigurava uvjete za transformaciju kompanije uz pravedan i fer tretman svih postojećih vjerovnika.

Pritom se u toj proceduri stvaraju pravni uvjeti da se u najkraćem mogućem roku od pokretanja postupka koji bi se predvidio zakonskim prijedlogom, stvore uvjeti za isplatu dobavljača za isporučenu robu i usluge i stvore pravni uvjeti za normalno poslovanje kompanije dok traje njezino poslovno, vlasničko, financijsko i drugo restrukturiranje.

Kako je napomenula, ovaj zakonski prijedlog ne priprema se specifično za Agrokor, niti za Ivicu Todorića, no ukoliko bi situacija u Agrokoru to zahtijevala, tada bi se takav zakon primijenio i na njih.

"Izrada tog zakonskog teksta u vrlo je visokoj fazi dovršenosti. Očekujem da će po izradi i brušenju svih posljednjih detalja biti upućen u proceduru vrlo brzo", istaknula je Dalić, dodavši kako bi to razdoblje moglo biti sljedeći tjedan.