šef ids-a:

'Vlada je znala da do 11. srpnja u Bruxelles treba poslati plan za Uljanik, a poslala ga je dva dana kasnije i to neslužbeno'

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 09.09.2018 15:44
  • Objavljeno 09.09.2018 u 15:44
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Predsjednik IDS-a Boris Miletić gostovao je u HRT-ovoj emisiji ‘Nedjeljom u 2’ kod Aleksandra Stankovića i tom je prilikom rekao da je za prvi problem Uljanika čuo prošle godine u rujnu. Dodao je da će doći na sjednicu Vlade u Puli 13. rujna

'Odmah smo župan Flego i ja išli kod tadašnje ministrice gospodarstva, gospođe Dalić, koja je bila i potpredsjednica Vlade i kazali za taj problem - da Uljanik grupa ulazi u razdoblje poteškoća, da je potrebno vidjeti na koji način sanirati tu grupu. I tada se išlo prema Bruxellesu s ovim, kako je rečeno, rescue aidom od 96 milijuna eura, koliko je u prvom mjesecu odobreno Uljaniku. I tada se već sve znalo - znalo se da taj rescue aid može trajati šest mjeseci, da se do tada mora napraviti plan sanacije, da se do tada mora naći strateški partner, a to je bilo točno s datumom 11. srpnja. Znate kada je Vlada uputila to u Bruxelles? Dva dana nakon toga, 13. srpnja, i to ne službenom aplikacijom, nego neslužbenim e-mailom', rekao je Miletić.

Dodao je da očekuje od Vlade pomoć za brodogradnju jer za to već postoje mehanizmi u Europi, poput osnivanja jamstvenog fonda za brodogradnju. Osim fonda predlaže da se putem HBOR-a osigura izvozna linija koja će pratiti brodogradnju s nešto povoljnijom cijenom kapitala.

Rekao je da naručitelji brodova govore da Uljanik ima kvalitetnu proizvodnju i da rijetko koje brodogradilište uopće može graditi brodove tog tipa. Smatra da bi u Hrvatskoj trebala biti tri ili četiri brodogradilišta te da jedno ne može opstati, a nužan preduvjet za to je pomoć države. Vlada po njemu mora odlučiti da je to strateška djelatnost.

  • +26
  • +23

Radnici Uljanika i 3. maja održali prosvjedni skup ispred Banskih dvora

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Osvrnuo se i na izjavu Vlade da bi lokalna uprava trebala pomagati brodogradnju te dići kredit ne bi li osigurali radnicima Uljanika sljedeću plaću:

'Mislim da je to jedna poprilično nespretna izjava i ne bi smjela doći iz Vlade, znajući da nama zakonski okviri danas to ne dozvoljavaju. Zaduženje jedinica lokalne uprave i samouprave se vrlo dobro zna kako se čini i na što se ta sredstva mogu trošiti.'

Dodaje da lokalna samouprava kredite može trošiti isključivo na izgradnju kapitalnih objekata te da nemaju zakonsku mogućnost dignuti kredit za plaće radnika Uljanika.

'Ako pogledamo konkretno strukturu vlasništva Uljanika, država je najveći pojedinačni vlasnik, preko 25 posto dionica, dakle jedna četvrtina svih dionica Uljanik grupe je u rukama Republike Hrvatske. I mislim da je neodgovorno tako se ponašati prema tvrtki gdje ste suvlasnik, a posebice prema toj grani djelatnosti', rekao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!