POKRETANJE INVESTICIJA

Vlada izvlači dvije milijarde kuna iz Adrisa

ante vlahović, adris

ante vlahović, adris

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

Hrvatski poduzetnički kuloari tvrde da Vlada ovih dana priprema nove investicijske projekte u koje želi uključiti obilne bankarske i domaće privatne resurse. Inicijativa je službeno krenula iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), a izvori, koji još žele ostati tajni, kažu da bi projekt trebao biti predstavljen do kraja ovoga mjeseca, prije nego što Vlada premijerke Jadranke Kosor krene u izradu proračuna za 2011. godinu

Od države se ovaj put toliko ne očekuje kapital koliko dobra volja i želja da se privatnim poduzetnicima osigura prostor za ulaganje. Banke na svojim računima u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) imaju oko pet milijardi slobodne gotovine i voljne su je investirati.

Niz je signala koji pokazuju da bi jedan od vodećih oslonaca u tom projektu mogla biti i rovinjska Adris grupa, tvrtka koja već nekoliko godina oročava oko dvije milijarde kuna u jednoj banci. U razmaku od samo deset dana Adris su posjetili i premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Republike Ivo Josipović, što, smatra se u poslovnim krugovima, ne može biti slučajno, a čak i visoki izvori iz Zagrebačke banke spominju tu kompaniju kao potencijalno značajnog investitora.

Na konkretno pitanje hoće li biti lokomotiva novog investicijskog ciklusa, iz rovinjske kompanije stigli su odgovori koji su djelomično potvrdni. Adris je, kažu, zainteresiran za ulaganja u energetski sektor.

'Više od toga uistinu nismo u mogućnosti reći jer novih činjenica nema. Bude li ih, svakako ćemo izvijestiti javnost', kazao je glasnogovornik Adris grupe Predrag Grubić za Večernji list.

Da se nešto kuha, može se iščitati i iz izjave predsjednice Vlade Jadranke Kosor da je s upravom tvrtke za nedavna posjeta razgovarala o mogućim investicijama. To je i potaknulo seriju nagađanja među poslovnjacima što bi to moglo biti. Hoće li, naprimjer, Adris napokon kupiti Podravku jer u toj kompaniji nikada i nisu krili da su zainteresirani za takvu akviziciju, ali okolnosti im nisu išle na ruku.

Vladi je novac prijeko potreban, a prodaja Podravke Adrisu mogla bi biti jedan od poteza koji će donijeti novac u državni proračun. Druga moguća meta je državna osiguravateljska kuća Croatia osiguranje, a nije nemoguće da se pojavi i neka potpuno nova priča iz energetskog biznisa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi