ČEKA SE NOVA UPRAVA

Vitković umjesto Šestaka na čelu Podravke?

podravka

podravka

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ivica Barač

Uprava Podravke raspast će se nakon što Državno odvjetništvo priopći prve rezultate policijsko-uskočke istrage koja je trebala dokučiti sve sumnjive transakcije u aferi SMS, tvrde jučer koprivnički pravosudni izvori, piše Podravski list

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić već je dobio na stol rezultate policijskih izvida koji su obavljeni u prvoj etapi istraživanja odnosa Podravka - SMS - Fima, a spekulira se da se već pišu kaznene prijave protiv više odgovornih osoba u Podravki i drugim poduzećima.

No policijska istraga u međuvremenu se proširila i na zadarsku Adriju te još neke tvrtke koje su poslovale s Podravkom.

Visokopozicionirani Podravkin menadžer ističe da će sadašnja Uprava Podravke pasti, bez obzira na ishod pravosudne istrage.

Među njima više nema ni trunke povjerenja. Drugi čovjek Uprave, Friščićev kadar Miroslav Vitković, i njezin predsjednik, Polančecov čovjek Zdravko Šestak, jednostavno više ne mogu sjediti za istom stranom stola - tumačio je on jučer.

Odlazak Tipurića?

U Podravkinim krugovima govori se da će zbog afere SMS ipak doći do temeljite rekonstrukcije Uprave i NO-a. Kao najizgledniji kandidati za odlazak u tom se kontekstu spominju šef Uprave Z. Šestak te njemu bliski članovi Josip Pavlović i Saša Romac, a iz NO-a bi trebali odstupiti dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić, koprivnički HSLS-ovac Dražen Sačer i šef koprivničkog Croatia osiguranja, HDZ-ov čovjek Nikola Gregur. Mirovinski fondovi koji imaju samo jednog predstavnika u NO-u, a drže 22 posto vlasništva, smatraju posve neprimjerenim da Udruga malih dioničara Podravke, koja na skupštini obično zastupa manje od dva posto dioničara, ima čak tri svoja nadzornika.

Iako je ovaj tjedan, i to na inzistiranje institucionalnih investitora, trebala biti sazvana sjednica Nadzornog odbora Podravke, na kojoj bi se izabrao novi predsjednik tog tijela, to se ipak neće dogoditi. Zasad je najizglednija opcija sazivanje izvanredne skupštine dioničara, i to odmah nakon objave rezultata istrage koju je policija provela u kompaniji.

Iz političkih krugova stiže informacija da šef Hrvatske seljačke stranke Josip Friščić kod partnera u HDZ-u želi progurati prijedlog da upravo Miroslav Vitković bude novi šef Uprave Podravke jer jedini, tvrde u HSS-u, nije umiješan u sumnjivo preuzimanje 10,6 posto dionica.

I ne samo to: Miroslav Vitković slovi i kao kandidat za novog šefa Hrvatske gospodarske komore, a u tome navodno ima potporu Josipa Friščića i kandidata za predsjednika države Nadana Vidoševića, koji zauzvrat očekuje naklonost iz Hrvatske seljačke stranke na nadolazećim izborima za Pantovčak.

Miroslav Vitković je pak trn u peti Polančecovim ljudima u Podravkinoj Upravi, koji neslužbeno najavljuju da će, ako padnu, za sobom povući i Vitkovića, i to zbog 'zapovjedne odgovornosti'.

U tom slučaju kao najizglednija opcija za novog šefa Podravke spominje se predsjednik Uprave Belupa Stanislav Biondić (HDZ).

No Stanislavu Biondiću se, kako sam priznaje, nipošto ne napušta funkcija u Belupu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi