PREPIRKE U PODRAVCI

Vitković: Jurčić nas je koštao 36 milijuna kuna

Miroslav Vitković Podravka

Miroslav Vitković Podravka

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Otvoreni rat između predsjednika Uprave Podravke Miroslava Vitkovića i predsjednika Nadzornog odbora Ljube Jurčića nastavlja se sve jačom kritikom Jurčićeva rada. U intervjuu Večernjem listu Vitković optužuje Jurčića da se bavi stvarima koje nisu u njegovoj nadležnosti te da je, između ostaloga, neovlašteno razgovarao s bankom o otplati kredita

Vitković zamjera Jurčiću to što u javnosti komentira poslovanje tvrtke. 'Predsjednici i članovi NO-a ne smiju komentirati poslovanje firme, što on čini. Dugo nisam reagirao, no sada sam morao, jer je ispalo da uprava ništa ne radi, da svi u Podravci ljenčare te da je situacija gora nego što jest pa nam treba spasitelj. To nije točno. Većinu posla odradili smo u tišini, a možda je naša greška što to nismo bolje prezentirali prema van', kaže Vitković.

Posebno su teške optužbe prema kojima je Jurčić neovlašteno razgovarao s bankom i dogovorio otplatu kredita. 'Vraćanje dugovanja prema bankama dogovorili smo s bankama, no mimo nas Jurčić je dogovorio vraćanje 10 posto kredita jednoj od banaka, a nije nas ništa pitao. To nas je stajalo 36 milijuna kuna', tvrdi Vitković.

Uprava Podravke odbacila je Jurčićevu inicijativu da se pokrene proizvodnja u SMS-u. 'U SMS-u neće biti pokretanja proizvodnje, jer je za to potrebno još 20 milijuna kuna da bi se odblokirao račun, ljude bi se nepotrebno uznemiravalo nakon svega što se dogodilo i smatramo da to nije potrebno. Podravka ima pravo na brend SMS i mi za otprilike mjesec dana izlazimo na tržište. Maslinike i masline imamo i na drugim lokacijama, ulje ćemo proizvoditi preko uljara koje će nam biti vanjski suradnici i s tim neće biti problema', poručuje Vitković.

Vitković demantira da je Podravci prijetilo neprijateljsko preuzimanje. 'Istina je da su pojedine strane kompanije pokazivale zanimanje, no Vlada je rekla da ne prodaje svoj udio, i to je to.'

Ponašanje Emila Tedeschija smatra nekorektnim budući da se ni u jednom trenutku nije obratio Upravi s namjerom razgovora o mogućem preuzimanju Podravke. 'Nama je drago ako je Atlantic htio preuzeti Podravku, jer je to potvrda da vrijedimo, no i o samoj strukturi tih kompanija dalo bi se razgovarati. Atlantic grupa čak 40 posto svojih prihoda ostvaruje od distribucije robe, što se preko noći može izgubiti, a Podravka je kompanija kojoj 90 posto udjela u prihodima dolazi iz vlastite proizvodnje. Logično bi bilo da je Podravka pokazala zanimanje za Atlantic', zaključuje Vitković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi