FIJASKO NA NATJEČAJU

Visia Croatica jedina dala ponudu za Imunološki

25.03.2015 u 14:18

Bionic
Reading

Visia Croatica, tvrtka koju je osnovala grupa građana s ciljem da spasi Imunološki zavod jedina je predala obvezujuću ponudu za njegovu kupnju. Naime, oko 14 sati u Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) otvorena je ta jedna jedina ponuda za Imunološki zavod

Farmaceutska kompanija PharmaS Luke Rajića i Nexus Private Equity Partneri odustali su od ulaganja u Imunološki zavod, kao i riječki Jadran galenski laboratorij.

Obje su tvrtke odustajanje obrazložile poslovnom neopravdanošću, a nakon kratkog dubinskog snimanja pokazalo se da je Imunološki zavod prevelik investicijski zalogaj jer vapi za ogromnim ulaganjima kako bi isplivala iz teške situacije.

Iako se natječaj za Imunološki pretvorio u fijasko bez ozbiljnog investitora, pravo je iznenađenje da je Visia Croatica ponudila više od osam milijuna kuna za početak njegovog spašavanja. I to kroz donacije građana.

Visia Croatica dostavila je ponudu za kupnju svih 54,38 posto dionica, odnosno 157.997 dionica, za što je prikupila dva milijuna kuna, a očekuje da će prikupit osam milijuna kuna na koliko glasi njihova ponuda.

U svojoj ponudi navode kako prihvaćaju sve uvjete iz natječaja, a kao sredstvo osiguranja ponudili su i jamstvo od 500 tisuća kuna.

Inicijatori su ideje za građanski otkup Imunološkog zavoda Aleksandar Soltyšik, Ivan Rude i Leo Buljat.

'Od osam potencijalnih investitora koji su u prvom krugu iskazali interes putem pisma namjere, četiri su provela dubinsko snimanje, a dostavljena nam je jedna obvezujuća ponuda i to od društva Visia Croatica. Radi se o ozbiljnoj ponudi koja je zadovoljila sve kriterije. No tek sada slijedi suštinska analiza stručne službe, odnosno Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), a konačna je odluka na Vladi. Ne bih prejudicirala rokove, no okvirno analiza ne bi trebala trajati dulje od 20 do 30 dana. U roku od 60 dana od Vladine odluke potpisuje se ugovor, a u roku od 30 dana od toga potrebno je osigurati ostatak sredstava', kazala je Ivana Pavić, voditeljica ureda ravnatelja CERP-a.

Pavić ističe kako država ne izlazi iz vlasništva Imunološkog zavoda. Republika Hrvatska ostaje u vlasništvu putem HZZO-a, koji ima 25 posto plus jednu dionicu.

O razlozima odustajanja ostalih ponuditelja iz CERP-a nisu željeli komentirati.

Podsjećamo, CERP je u veljači produljio rok za predaju obvezujućih ponuda za kupnju dionica Imunološkog zavoda do 25. ožujka, na zahtjev više potencijalnih ponuditelja. Pisma namjere za Imunološki poslalo je ukupno osam potencijalnih ponuditelja, od kojih su četiri od CERP-a dobili dozvolu da provedu dubinsko snimanje: JGL, Visia Croatica, Pharmas zajedno s fondom Nexus te nizozemski Bilthoven Biologicals.

Obvezujuće ponude za kupnju nešto više od 54 posto dionica Imunološkog zavoda, s početnom cijenom od 49,3 kune po dionici, prikupljale su se temeljem odluke Vlade od 2. siječnja ove godine. Prema toj odluci investitor je osim cijene za kupnju dionica dužan osigurati i ulaganje u Imunološki od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju koje će osigurati trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme te alergena i preparata iz životinjske krvi. Investitor to mora učiniti u roku od godine dana.

Novi vlasnik mora osigurati i trajno održavanje proizvodnje na teritoriju Hrvatske te proizvodnju krvnih derivata iz ljudske plazme isključivo iz plazme prikupljene od populacije u Hrvatskoj kako bi se osiguralo ostvarivanje načela samodostatnosti za proizvode iz plazme vlastitog porijekla.