NOĆNI RAD

Veliki lanci traže da se radi do ponoći

06.02.2009 u 08:56

Bionic
Reading

Najveći trgovački lanci, predvođeni Konzumom, kako je neslužbeno potvrđeno, uputit će inicijativu Gradu Zagrebu kako bi im se omogućilo da tijekom tjedna produženo rade do ponoći. Prva najava takve mogućnosti stigla je jučer iz Konzuma, koji navodno već priprema svoje radnike za rad do ponoći, i to petkom.

'Konzum razmatra navedenu opciju, ali odluka o produljenom radnom vremenu nije donesena', rečeno je jučer u Agrokoru.

Informaciju da se nekoliko velikih trgovaca udružilo u incijativi da im se dopusti rad trgovina petkom, ali možda i ostalim radnim danima do ponoći neslužbeno potvrđena je iz trgovačkih krugova

Trgovci bi se ovih dana trebali sastati te konačno definirati spomenuti zahtjev - tvrdi izvor iz trgovačkih krugova.

Veliki trgovci imaju zakonsko uporište za takav zahtjev jer im rad do ponoći omogućuje Vladina uredba na novi Zakon o trgovini, donesena samo mjesec dana nakon tog zakona. Prema toj uredbi, trgovci mogu raditi do ponoći ako im to odobre lokalne samouprave. Rad do ponoći omogućio bi trgovcima da kompenziraju nedjelju, no jedan ih dio ipak smatra kako je ta incijativa možda više usmjerena na pokušaj da se i na ovaj način sruši zakon i ponovo dopusti rad trgovina nedjeljom

'Ovi su zahtjevi čista perverzija i pokušaj poslodavaca da se sruši Zakon o trgovini. Poslodavcima se rad do ponoći nikako ne može isplatiti jer se rad nakon 22 sata smatra noćnim i mora se, prema zakonu, platiti dodatnih 30 posto', izjavila je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević

U trgovačkim lancima Pevec, Mercator i Emmezeta tvrde da nisu među onima koji traže produljenje radnog vremena do ponoći, piše Jutarnji list.

'Nitko nas nije kontaktirao oko toga prijedloga', tvrde u Mercatoru.

Vlasnik Pevec Grupe, Zdravko Pevec, kaže da je previše incijativa kojima se pokušava kompenzirati neradna nedjelja, no da je činjenica kako se u krizi ljudima treba omogućiti da rade, a ne im to braniti.

'Sadašnje propisano radno vrijeme preko tjedna je od 6 do 21 sat, što nije dobro jer tko će odlaziti u trgovinu u 6 ujutro', rekao je Pevec koji je otvaranje svojih trgovina već pomaknuo na 9 sati. 'Samo u siječnju zbog neradne nedjelje izgubili 15 milijuna kuna', tvrdi Pevec.

Iako trgovci priznaju da im se već u siječnju nedjeljni promet u velikoj mjeri preraspodijelio na ostale dane, očito im je ipak cilj vratiti kupce nedjeljom u trgovine. U trgovačkim krugovima procjenjuju kako novi Zakon o trgovini neće doživjeti ljeto.