traže više

Veledrogerije nezadovoljne Beroševom ponudom. 'Ograničenja lijekova prema bolnicama će se nastaviti. Ne bismo se smjeli igrati sa životima'

31.03.2021 u 12:47

Bionic
Reading

Nastavlja se blokada isporuke lijekova. Veledrogerije nisu zadovoljne s ponuđenim od strane ministra zdravstva Vilija Beroša

"Od 6,5 milijardi duga, ponuđeno nam je 800 do 900 milijuna do kraja tjedna. Ograničenja lijekova prema bolnicama će se nastaviti", rekla Diana Percač, predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u nakon sastanka.

Svaka veledrogerija sad će zasebno odlučiti kako će dalje postupati, rečeno je nakon sastanka.

"Premijer je rekao da se svaki dug mora platiti, ja ga podržavam", dodala je, javlja Dnevnik.hr.

"Obećano je 900 milijuna kuna. Bili bismo jako sretni da iduće minute to možemo riješiti. Ja vam mogu reći da do petka nastavljamo obustavu", rekao je Jasminko Herceg iz Medike. 

Dodao je da je očekivao ovakav tijek sastanka. Oni traže više, Vlada nudi manje.

"Mislim da se ne bismo smjeli igrati sa životima", rekao je. 

"Ovih 900 milijuna nije ni blizu dovoljno. Možemo očekivati samo daljnje restrikcije u isporuci lijekova. Ovo neće doprinijeti normalizaciji opskrbe. Samo mi dugujemo dobavljačima milijardu kuna, rekao je predstavnik Phoenix Farmacije, no dodao je da neće ugrožavati živote u slučaju da jedini imaju neki vitalni lijek. 

Veledrogerija Medika objavila je jučer kako su obustavili isporuku lijekova bolnicama zbog duga od 2 milijarde kuna.

"Već šest mjeseci razgovaramo dopisima s Vladom i ministarstvom, moramo zaštititi naše dobavljače. Ne bih komentirao izjave premijera. Mislim da se obveze moraju platiti. Što se prije one plate, to će kamioni prije krenuti u opskrbu", kazao je jučer Jasminko Herceg, predsjednik uprave Medike.

Ministar Beroš rekao je kako su duboko svjesni problema dugova prema veledrogerijama te je riječ o "kroničnoj boljki" zdravstva koja traje već desetljećima.

"Imamo određeno utemeljenje za rješavanje tog problema u ovom trenutku", rekao je i dodao da će se više znati upravo na današnjem sastanku.

Na pitanje uključuje li taj plan poskupljenje zdravstvenih usluga, ministar je kazao "ne direktno", no potom dodao: "Mogao bi se povećati stupanj izdvajanja iz naših plaća."