najveća veledrogerija

Obustavljena isporuka lijekova za sve 64 bolnice, šef Medike kaže da mu se ministar Beroš više ne javlja ni na telefon

30.03.2021 u 10:34

Bionic
Reading

Najveća hrvatska veledrogerija Medika danas je obustavila isporuku lijekova za sve 64 bolnice zbog duga od 2,1 milijardu kuna. Od tog iznosa 1,4 milijarde kuna su dugovi bolnica, a ostalo je dug za lijekove na recept. Ovaj potez Medike znači da nijedna bolnica danas nije dobila nijednu kutiju lijeka iz te veledrogerije, a njezine dnevne isporuke iznose oko 5 milijuna kuna

Naime posljednjih mjesec dana veledrogerije upozoravaju da više ne mogu kreditirati bolnice i ljekarne jer je dug dosegao 6,5 milijardi kuna.

Na probleme je prije tjedan dana upozorila i Koordinacija veledrogerija pri HUP-u istaknuvši da bi 'opskrba lijekovima uskoro mogla postati ograničena, što će najviše osjetiti pacijenti'.

Naglasili su da situacija nikad nije bila gora te da se dug od prosinca do kraja veljače povećao za 900 milijuna kuna, piše Jutarnji list.

Predsjednik uprave Medike Jasminko Herceg kazao je za Novi list kako su, s obzirom na to da iz Vlade nema nikakvog odgovora, čak ni najave razgovora na njihova upozorenja, odlučili da od danas nijedna kutija lijeka neće otići ni u jednu bolnicu koja ne poštuje zakonske rokove plaćanja od 60 dana, a to su sve bolnice u Hrvatskoj osim one u Lovranu.

'Dug prema našoj veledrogeriji narastao je na više od dvije milijarde kuna, u ovom kvartalu isporučili smo robu u vrijednosti od oko milijardu kuna, a platili su nam najviše sto milijuna kuna. Vladajući ne nude nikakvo rješenje, ministar zdravstva Vili Beroš više se ni ne javlja na telefon', kazao je Herceg.

Dodaje da tako Vlada ugrožava poslovanje tvrtke, isplatu obveza državi, pa i plaća radnicima, i da nije bilo druge nego odmah krenuti s obustavom isporuke jer nema nikakve povratne informacije da bi se problem mogao početi rješavati.