NEOPOREZIVA NAGRADA

Više božićnice za zaposlenike zagrebačkih trgovačkih društava

09.10.2019 u 19:23

Bionic
Reading

U zagrebačkoj Gradskoj upravi u srijedu je potpisan Kolektivni ugovor između Pregovaračkog odbora sindikata i Pregovaračkog odbora poslodavca na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, prema kojemu će božićnice u 2019. za radnike u trgovačkim društvima Grada Zagreba biti više zahvaljujući neoporezivim nagradama

S obzirom na to da su u tijeku pregovori oko povećanja osnovice za obračun plaće za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba, čije okončanje se očekuje krajem listopada, a stupanje na snagu se očekuje od 1. siječnja, ugovor je potpisan kako bi se za zadnja tri mjeseca ove godine iskoristile izmjene Pravilnika o porezu na dohodak vezane uz mogućnosti i iznose neoporezivih primitaka.

Dogovoreno je da se radnicima zagrebačkih trgovačkih društava - Zagrebački holding, Zagrebački električni tramvaj i Vodoopskrba i odvodnja, umjesto 2.884 kuna božićnice koja je u cijelosti oporeziva i poslodavca bi u prosjeku teretila za 5.600 kuna, iskoristi mogućnost isplate neoporezive nagrade od 3.500 kuna.

Pored toga u mjesecima listopadu, studenom i prosincu isplatilo bi se još po 500 kn nagrade mjesečno, pa je ukupan iznos koji bi radnici po toj osnovi dobili 5000 kuna, stoji u priopćenju. Uz uštede od oko 600 kuna po radniku za poslodavce, radnici će dobiti po 2116 kuna više, dodaje se. 

Pored reguliranja isplate božićnice dogovoreno je također da se za zadnja tri mjeseca u 2019. umjesto stalnog dodatka od 608 kuna u bruto iznosu iskoristi mehanizam isplate neoporezivog iznosa za prehranu radnika te da se taj iznos isplati u netu. 

Na ovaj način Grad Zagreb pokazuje da djeluje po principima socijalne ekonomije i promicanja participativnog gospodarstva kojem doprinos daje svaki pojedinačni zaposlenik na svim razinama, ističe se u priopćenju.