tvrdi ekspert

'Veće plaće ključ za izlazak iz pandemijske krize, morate zadržati dobre radnike'

02.12.2021 u 12:05

Bionic
Reading

Podizanje plaća pomoći će kompanijama da se oporave od pandemije covida 19, poručio je izvršni direktor američke kompanije za obradu kartičnih transakcija i financijske usluge Gravity Payments Dan Price. Morate podići plaće da biste zadržali dobre radnike, podsjetio je Price, koji je smanjio vlastitu plaću kako bi povećao plaće ostalih radnika u svojoj kompaniji na 70.000 dolara godišnje.

"Kada ulažete u svoje ljude, kompanija vam je uspješna", rekao je čelnik američke financijske tvrtke u srijedu na panelu organiziranom u okviru konferencije ReutersNext.

Rekao je da je udvostručio plaću agentima za korisničku podršku i recepcionerima, što je imalo eksponencijalni utjecaj na financijsku sigurnost zaposlenika.

"Udeseterostručio nam se broj ljudi koji su kupili prvu nekretninu, što u današnjim prilikama u našem gospodarstvu znači veliku financijsku sigurnost", rekao je.

Zaposlenici su također otplatili dug, rekao je, trećina se oslobodila dugova i "udvostručila" i "utrostručila" mirovinsku štednju.

Predsjednica nacionalne organizacije radnika u američkom uslužnom sektoru One Fair Wage Saru Jayaraman rekla je da se poslodavci ne mogu sami uhvatiti u koštac s tim problemom.

Za povećanje plaća u SAD-u bio bi potreban savezni zakon, naglasila je Jayaraman.

"Gotovo 2000 vlasnika restorana koji rade s nama odlazi u Kongres... i objašnjava da nam je potrebna uredba kako bismo milijunima radnika signalizirali da su plaće trajno povećane i da vrijedi vratiti se i raditi u restoranima", rekla je.