Geopolitički izazovi, klimatske promjene i ubrzani tržišni trendovi s kojima se suočava prehrambena industrija ključna su pitanja na koja se pokušava odgovoriti tijekom dvodnevne konferencije Foodcooltour u Osijeku
'Svjesni smo da nije lako ostvariti samodostatnost. U nekim segmentima poljoprivredne proizvodnje ona postoji, ali nemamo je u značajnom broju sektora', rekao je otvarajući konferenciju Foodcooltour u Osijeku predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.
Istaknuo je da pitanje samodostatnosti postaje i pitanje nacionalne sigurnosti.
'Svjesni smo izazova, znamo da postoje teškoće i problemi i s njima se moramo uhvatiti u koštac', poručio je Jandroković.
Ministar poljoprivrede David Vlajčić dodao je da se moramo okrenuti domaćoj proizvodnji, konkurentnosti hrvatskih poljoprivrednih proizvođača te povećanju izdvajanja za njih.
'Poljoprivrednici u Hrvatskoj moraju osjetiti da se isplati baviti njome, moramo animirati mlade da se uključe u poljoprivredu, da ne budu robovi na svojim farmama, da vide da se isplati živjeti na selu i baviti poljoprivredom', kazao je te dodao da je sigurnost hrane pitanje javnog zdravlja, društvene otpornosti i nacionalne sigurnosti.
'Svaki korak u tome lancu mora biti siguran i kontroliran. U svijetu obilježenom globalnim previranjima te klimatskim i tehnološkim promjenama povjerenje potrošača u sustav hrane je važnije nego ikada', ocijenio je.
Dragan Kovačević iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) ponovio je da se trebamo fokusirati na samodostatnost i povećanje proizvodnosti jer podaci govore da je, od ulaska u EU do danas, fizički obujam poljoprivredne proizvodnje pao za 15,5 posto, najviše u stočarskoj proizvodnji.
'Najviše nas zabrinjava struktura vanjskotrgovinske razmjene, koju najviše čini izvoz uljarica i žitarica, a s druge strane uvozimo proizvode s većom dodanom vrijednosti, dakle prerađenih proizvoda, posebice u poljoprivredi, voće, povrće', rekao je Kovačević.
Poručio je da se više treba usmjeriti na inovacije i nove tehnologije jer su važne radi povećanja produktivnosti te rješavanja posljedica klimatskih izazova.
'Što se tiče sustava sigurnosti hrane, tu definitivno možemo biti sigurni jer smo umreženi s europskim sustavom, no kada je to pitanje kvalitete, tu je imperativ proizvoditi više, a uvoziti manje. Uvozna ovisnost nam povećava cijene hrane, a s druge strane domaće je uvijek zdravije i svježije jer su kraći lanci dobave', kazao je Kovačević.