PRIJEDLOG ZAKONA

Uvođenjem e-računa u javnu nabavu štedi se 2,5 milijardi kuna godišnje

19.04.2018 u 10:05

Bionic
Reading

Od prosinca ove godine počinje puna primjena odgovarajuće direktive EU-a i e-račun postaje obvezan u postupcima javne nabave, što znači da će svi biti obvezni primiti i obraditi te račune i pritom ne tražiti i papirnati račun

Ovih dana Ministarstvo gospodarstva u javnu je raspravu uputilo nacrt prijedloga Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, koji predviđa postupno napuštanje papirnatih računa u poslovanju.

Prema zakonskom prijedlogu od 1. prosinca, sva javna tijela u postupcima javne nabave morat će primati e-račune, a za dobavljače je predviđen rok prilagodbe do 1. srpnja 2019.

Na taj način osigurat će se uvjeti da naručitelji primaju i obrađuju strukturirane elektroničke račune koji su u skladu s europskom normom o elektroničkom izdavanju računa. Uvođenjem e-računa ubrzavaju se i automatiziraju poslovni procesi, smanjuju troškovi poslovanja, ostvaruju značajne uštede te se potencijalno stvara veća dodana vrijednost u poslovanju, kako u gospodarskom sektoru tako i u javnoj i državnoj upravi.

Elektronička razmjena računa omogućuje međusobno povezivanje gospodarstvenika, kao i tijela javne i državne vlasti te u konačnici dovodi do konkurentnijeg poslovanja. Glavni cilj je omogućiti stopostotno zaprimanje i izdavanje e-računa u postupcima javne nabave.

Procjenjuje se da će se prelaskom na elektroničke račune ostvariti proračunske uštede od šest do 13 posto ukupnog iznosa javne nabave, odnosno oko 2,5 milijardi kuna godišnje.

Cilj je također započeti s uspostavom cjelovitog procesa integrirane elektroničke javne nabave od objave nadmetanja, preko elektroničkog podnošenja ponuda, nadzora izvršenja ugovora, e-računa i e-plaćanja, čime će se moći ostvariti maksimalni učinci digitalizacije procesa javne nabave sa svim uštedama i transparentnošću.

  • +5
Plaćanje karticom Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Naime, uvođenjem elektroničkog fakturiranja u poslovne procese omogućava se porezni nadzor te bilo koja revizija financijskog poslovanja u realnom vremenu, što predstavlja neprocjenjiv moment za transparentnost fiskalnog učinka, pogotovo kada se radi o postupcima javne nabave.

Novi zakon propisuje i jedinstvenu europsku normu za elektroničko poslovanje u skladu s europskom uredbom, čime se olakšava prekogranična nabava. Elektroničku razmjenu računa za javne naručitelje obavljat će Fina putem središnje platforme za komunikaciju i interkonekciju.

U Hrvatskoj je u 2017. godini volumen razmjene e-računa iznosio 10 posto, a očekuje se da će taj postotak donošenjem zakona značajnije porasti.