ekonomski institut:

Usporen rast gospodarstva u prvom tromjesečju

  • Autor: T.O./Hina
  • Zadnja izmjena 11.05.2017 10:45
  • Objavljeno 11.05.2017 u 10:45
Na godišnjoj razini očekuje rast realnog BDP-a za 2,2 posto

Na godišnjoj razini očekuje rast realnog BDP-a za 2,2 posto

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

CEIZ indeks je u ožujku zabilježio mali porast vrijednosti, za 0,18 bodova u odnosu na veljaču, a njegovo kretanje u prvom tromjesečju upućuje na stagnaciju BDP-a u odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine, dok se na godišnjoj razini očekuje rast realnog BDP-a za 2,2 posto, objavljeno je u srijedu iz Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ)

"CEIZ indeks je u ožujku 2017. zabilježio mali porast vrijednosti od 0,18 bodova u odnosu na veljaču, što znači da je ekonomska aktivnost u tom mjesecu nešto ubrzala u odnosu na prethodni mjesec. No, ako promatramo zajedno siječanj, veljaču i ožujak 2017., možemo zaključiti da je nakon značajnog rasta u posljednjem tromjesečju 2016. godine, u prvom tromjesečju 2017. indeks usporio rast i to kumulativno za 1,6 indeksnih bodova u odnosu na zadnje tromjesečje 2016. godine", navode iz EIZ-a

Analitičari EIZ-a pritom ističu da su slabijem rastu CEIZ indeksa "doprinijele sve njegove komponente, što sugerira da usporavanje aktivnosti karakterizira veliki broj ekonomskih sektora".

Mjereno na godišnjoj razini, vrijednost CEIZ-a i dalje upućuje na nastavak pozitivnih trendova u kretanju BDP-a, iako po nešto nižim stopama rasta u odnosu na prethodna tromjesečja, naglašavaju iz Ekonomskog instituta.

"Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da je stopa rasta realnog BDP-a u prvom tromjesečju 2017. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 2,2 posto. Desezonirani pak podaci upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje BDP u prva tri mjeseca 2017. godine stagnirao", zaključuje se u objavi EIZ-a o kretanju CEIZ indeksa u ožujku ove godine.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući tako preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg razdoblja. CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!