ogrjevna sezona

Uskoro počinje nova plinska godina: Iz Vlade i HEP-a otkrili kakva nas zima čeka i hoće li biti poteškoća s grijanjem

27.09.2022 u 08:54

Bionic
Reading

Za četiri dana počinje nova plinska godina. Dio građana još se nije uspio prebaciti na javne opskrbljivače – hoće li sve biti spremno na vrijeme? Što će biti s poduzetnicima kojima cijena plina raste i do 4 i pol puta, ali i onima kojima Ina mijenja uvjete opskrbe s obzirom na to da plin na temelju vladine odluke mora prodavati HEP-u?

Državni tajnik ministarstva gospodarstva Ivo Milatić u radijskoj emisiji 'U mreži Prvog' rekao je da su prošli tjedan imali sastanak s distributerima, opskrbljivačima i HERA-om, te da je HERA donijela preporuku da će svi tržišni kupci, odnosno građani kojima istječe ugovor s krajem rujna, automatizmom biti prebačeni na svom distributivnom području kod opskrbljivača obvezne javne usluge.

'Oni moraju biti prebačeni automatizmom. Ne može građanin ne ostvariti svoje pravo, ne može mu plinara isključiti plin i ne može se dogoditi da neće dobiti račun. Računi za 10. mjesec će malo kasniti dok se sve ne prebaci, ali to ne znači da građani neće znati koliku će cijenu dobiti. Neka pogledaju na početku i kraju mjeseca koliko su potrošili i mogu sami sebi izračunati račun', rekao je.

Direktor HEP trgovine Marko Blažević rekao je kako Hrvatska nema nikakvih poteškoća u opskrbi plinom. 'Poduzete su sve mjere. Od proljeća smo počeli aktivno djelovati. Naše jedino podzemno skladište je sezonalno, za njegovo punjenje i pražnjenje potrebno je 100-150 dana da bi se moglo napuniti do vrha. HEP je dobio nalog da to skladište napuni do 90 posto do 1. studenoga. Prema jučerašnjim podacima skoro smo na 90 posto', rekao je za HRT. Istaknuo je i kako bi bilo dobro da se što prije završi drugo podzemno skladište – Grubišno Polje, jer, kako je rekao, to bi im dalo veliku brzinu.

Sadmir Hošić iz HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika rekao je kako oni imaju proizvodnju u Vrbovcu, a da im je opskrbljivač Komunalno društvo Plin Vrbovec koji opskrbu plinom gasi 1. listopada. 'Obavijest o tome smo dobili krajem prvog tjedna u rujnu i od tada pokušavamo na tržištu pronaći nekoga tko bi nam prodao plin', rekao je. 'Što će biti s poduzetnicima kojima opskrbljivač neće pružati uslugu, a na tržištu ne postoji firma koja će nam dati ponudu. Tri je dana do kraja mjeseca, mi ne znamo hoćemo li u subotu moći raditi, hoće li netko zatvoriti taj plin', upitao je. Blažević mu je odgovorio da mu nitko neće zatvoriti plin 1. listopada i da će s tim danom prijeći na zajamčenu opskrbu kod HEP plina Osijek i imati neometanu opskrbu.

  • +3
Podzemno skladište plina Okoli Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Foto: Saša Ćetković

Milatić se osvrnuo i na sastanak ministara energetike u petak. 'Mogu se očekivati daljnji razgovori na temu načina kako smanjivati pritisak cijena koji se reflektira na burzama. Mi mislimo da tu treba biti i oprezan. Nekakve ideje da se kapira cijena uvoznog plina, posebno LNG plina, ne bi bila dobra za Europu, jer LNG plin je podložan burzama. On je u brodovima na oceanima. Ako ga poklopite na burzi i platite, on će doći u Omišalj, ali ako netko treći plati više, brod će otići. Mi smo za pristup da kad je u pitanju domaća proizvodnja, da se tu treba moći intervenirati, a kada je u pitanju uvoz iz Ruske federacije, dijelit ćemo sudbinu cijele Europe koja bi trebala biti konsenzualna, a ne kao do sada kako kome odgovara', zaključio je.