KORONAKRIZA

Upozorenje Glasa poduzetnika: Što se čeka?! U špici sezone događaju se najgori scenariji - otkazuju se rezervacije, autobusi puni gostiju na granici se okreću i vraćaju

22.07.2020 u 19:01

Bionic
Reading

Udruga Glas poduzetnika u srijedu je upozorila da nakon što je Nizozemska stavila Hrvatsku na narančastu listu, nizozemski turisti otkazuju ljetovanja u Hrvatskoj, a u toj udruzi vjeruju kako su oni samo prvi u nizu pa postavljaju pitanje HTZ-u i ministarstvima vanjskih poslova i turizma što rade

U svom priopćenju pod naslovom "Što se čeka?", upozoravaju da se ovih dana, u špici sezone, događaju najgori scenariji u turizmu - otkazuju se rezervacije, autobusi puni gostiju na granici se okreću i vraćaju u matične zemlje, strane turističke agencije otkazuju aranžmane, države EU stavljaju Hrvatsku u narančaste boje i to bez najave i konkretnog razloga jer Hrvatska se trenutačno po broju zaraženih nikako ne ubraja u rizične zemlje za putovanja.

"Od jučer nas je Nizozemska obojala narančastim. Sve se odigralo preko noći. Bez objašnjenja smo uvršteni u rizičnu zonu. Masovno se otkazuju aranžmani svih vrsta, od hotelskih, onih malih iznajmljivača, prijevoza i transfera do rezervacije stolova u restoranima. I ne ostaje samo na Nizozemskoj, kreće lančana reakcija i ostalih zemalja. I to u samoj špici sezone!", navode u svom priopćenju.

Hrvatsku turističku zajednicu (HTZ), na čelu s direktorom Kristijanom Staničićem, pitaju što rade. "Reagiraju li promptno ili samo prate situaciju? Jesu li ranije znali za ovo ili ih je ova informacija i ovo stanje zadesilo kao i cijeli turistički sektor na Jadranu? Pregovaraju li, rade li na rješavanju problema zajedno s Ministarstvom vanjskih poslova RH?", navode dalje u svom priopćenju.

Ističu da su hrvatska turistička područja su i dalje sigurna, nema žarišta, lokalno se brzo reagira, izdane su upute za goste u slučaju zaraze. S ovakvim stanjem može se raditi kao i do sada, smatraju. "Što se, dakle, događa u samoj špici sezone da nam gosti otkazuju rezervacije?", pitaju.

“Odbor za turizam i ugostiteljstvo UGP-a je već nekoliko puta upozoravao na ovakvu situaciju i izostanak hitne i konkretne akcije HTZ-a. Već smo ranije objavljivali članke u stranim medijima u kojima je stajalo kako je hrvatski turizam siguran, kako su zone na Jadranu sigurne, kako nema žarišta te da su hrvatski turistički radnici itekako svjesni situacije i rade sve na zaštiti svih gostiju. To smo objavili mi, UGP, a ne oni čiji je to posao. Oni i dalje samo broje goste na granici, pričaju o postocima i broju noćenja te plaćaju skupe, promašene reklame“, rekao je Vedran Jakominić iz Odbora za turizam i ugostiteljstvo UGP-a.

Od Stožera civilne zaštite Udruga traži da Hrvatsku podijeli u zone, jer su turističke destinacije su sigurne.

"Potrebno je razdvojiti jako zaražena područja od dijelova koji mogu živjeti normalno, naravno uz sve propisane mjere opreza. Slovenija je to već učinila umjesto nas. Što mi čekamo?", navode u priopćenju.

Također, još jednom ponavljaju apel UGP-a za formiranje ekonomskog stožera u kojem bi predstavnici Vlade zajedno s nezavisnim stručnjacima navigirali zajedno kroz sve izgledniju hladnu zimu.

Mole i za redovite izvještaje HTZ-a i Staničića, čelnih ljudi Ministarstva vanjskih poslova te diplomatskih predstavnika u inozemstvu, koje su točno aktivnosti u tijeku, kojim intenzitetom te kako javnost, UGP i turistički djelatnici mogu tome pomoći.

"I da ne bude zabune. Danas je to Nizozemska, sutra Austrija, prekosutra neka treća zemlja. Vrlo brzo se stvori negativna slika, slika nesigurne destinacije. Tome odlučno i brzo treba stati na kraj! Krenite! Već kasnite jer vremena nema! Zaboravite na godišnje odmore, radno vrijeme, vikende. Svi zajedno moramo raditi i pokušati spasiti ovo što je ostalo turističke sezone, a time i tisuće radnih mjesta! Milijarde iz Europske unije nam u ovome ne mogu pomoći!", zaključuju u priopćenju.