rast ukupnog depozita

Uoči uvođenja eura u optjecaju sve manje gotovine: Građani su prošli mjesec u banke donijeli 3,7 milijardi kuna

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 05.12.2022 09:53
  • Objavljeno 05.12.2022 u 09:53
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Građani su prošli mjesec donijeli u banke još 3,7 milijardi kuna gotovine, piše u ponedjeljak Jutarnji list, navodeći da su uoči uvođenja eura, na kraju listopada, prema podacima HNB-a, depoziti iznosili 267,7 milijardi kuna

Kako se približava trenutak uvođenja eura, tako se povećava i iznos kunske gotovine koju građani donose u banke da bi se automatski konvertirala u novu valutu. Na kraju studenoga, podaci su HNB-a, u optjecaju je bilo 23,7 milijardi kuna, što je 3,7 milijardi kuna manje nego mjesec dana prije.

Na godišnjoj razini, pak, u studenome je iznos gotovog novca u optjecaju bio manji za 12,4 milijarde kuna ili 34 posto, a na kraju listopada godišnji pad iznosio je 9,3 milijarde kuna ili 25,3 posto.

'Taj bi se pad mogao dodatno produbiti do kraja godine, kao što je to bilo u usporedivim zemljama koje su uvodile euro, a u kojima je iznos gotovine u optjecaju gotovo prepolovljen u godini uoči uvođenja eura, pri čemu je proces bio najintenzivniji u mjesecima neposredno prije uvođenja eura', objašnjavaju u HNB-u.

Upravo je prelijevanja gotovog novca u banke jedan od razloga povećanog rasta ukupnih depozita stanovništva, koji uključuju depozitni novac, kunske štedne i oročene depozite te devizne depozite.

Na kraju listopada ukupno su iznosili 267,7 milijardi kuna, što znači da su u godini porasli za čak 23,1 milijarde kuna ili 9,5 posto. To je više od porasta ostvarenog u prethodnoj godini kad je iznosio 20,7 milijardi kuna ili 9,2 posto i "zamjetno više od rasta u ranijim godinama".

Uz kunska sredstva na transakcijskim računima tome najviše pridonose devizni depoziti. Njihov značajan rast u posljednjih godinu dana HNB povezuje "s oporavkom turizma i procesom pristupanja europodručju", piše novinarka Jutarnjeg lista Marina Klepo.

  • +3

Euri i kune

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!