brzo i jednostavno

Poduzetnici u bijegu od hrvatske birokracije otkrili novu poslovnu oazu - s višim porezima!

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 01.12.2017 19:34
  • Objavljeno 01.12.2017 u 19:02
Tallin, Estonija

Tallin, Estonija

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Muke s domaćom birokracijom naši poduzetnici često ističu kao jedan od najvećih problema poslovanja u Hrvatskoj. Zbog toga sve veći broj njih, posebno iz IT sektora, otvara tvrtke u inozemstvu. Pritom će pristati i na veće poreze samo da pobjegnu od neefikasnih hrvatskih birokrata. Koliko znači brz i jednostavan administrativan sustav, najbolje pokazuje primjer Estonije

Građani Estonije već nekoliko godina posjeduju obavezan digitalni identitet, nešto poput digitalne osobne iskaznice, što im omogućava da sve, od prijave rođenja djeteta do plaćanja poreza, obave online.

Od prosinca 2014. isti taj servis Estonci nude i strancima s naglaskom na poduzetnike. Elektroničko prebivalište (e-residency) mogu zatražiti svi stariji od 18 godina iz bilo kojeg dijela svijeta. Time ne postaju državljani Estonije niti njezini porezni obveznici, već mogu vrlo brzo i jednostavno otvoriti tvrtku. Tako poduzetnik iz Hrvatske može zaobići naš često neučinkovit porezni aparat (udaranje pečata i odlazak na šaltere) i iskoristiti sve prednosti koje mu pruža njegov efikasni digitalni estonski pandan.

Upravo to je napravio IT stručnjak Luka Kladarić iz Zagreba te je ovih dana otvorio tvrtku u Estoniji.

'Porezno gledano, Hrvatska je povoljnija od Estonije. Osnovni razlog zbog kojeg sam tamo otvorio firmu je izbjegavanje naše birokracije. Imam obrt u Zagrebu i svake godine muku mučim s Poreznom upravom. Iako uredno poslujem, uvijek se nešto zakomplicira i to njihovom greškom. Tako mi mjesec dana nisu htjeli izdati potvrdu da nisam dužan ništa poreza unatoč tome što su mi to verbalno potvrdili. Zatim su mi krivo obračunavali porez pa je ispadalo da sam zamračio 50 posto prihoda. Dosta mi je toga. Želim poslovati na miru', rekao je za tportal Kladarić, dodajući kako u Estoniji sve vezano za vođenje tvrtke može napraviti online.

Za dobivanje estonske kartice za e-residency i otvaranje tvrtke trebalo mu je oko mjesec i pol. Od toga je najviše čekao da prođe sigurnosnu provjeru, a po karticu morao je otići u Beč, u kojem se nalazi najbliže estonsko veleposlanstvo. Za samu online registraciju tvrtke trebalo mu je manje od 48 sati.

Luka Kladarić

Luka Kladarić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Mario Poje

Prvi korak za dobivanje e-prebivališta je popunjavanje online prijavnice, uz koju se mora priložiti skenirana fotografija putovnice te dokaz o uplati naknade od 100 eura. Cijena registracije tvrtke iznosi oko 150, 200 eura, ovisno o tome želite li redovnu ili ubrzanu proceduru.

Minimalni kapital iznosi 2500 eura, ali ga nije potrebno uplatiti, nego je dovoljno dati izjavu da do tog iznosa osnivač osobno jamči za tvrtku.

Za dobivanje estonske kartice za e-residency i otvaranje tvrtke potrebno je oko mjesec i pol

Za dobivanje estonske kartice za e-residency i otvaranje tvrtke potrebno je oko mjesec i pol

Izvor: Facebook / Autor: Luka Kladarić

'Neću ugasiti obrt u Hrvatskoj, ali većinu poslova ću odsad raditi preko estonske tvrtke', naglasio je Kladarić, u IT industriji najpoznatiji kao suosnivač startupa Hitlist, aplikacije za traženje najjeftinijih aviokarata. Prije dvije godine napustio je taj projekt i radi kao freelancer.

Kad je lansirala projekt e-prebivališta, estonska vlada je izišla s predviđanjima kako će do 2025. podijeliti čak 10 milijuna kartica za e-residency. A u još snažniju kampanju krenuli su nakon što je Velika Britanija odlučila izaći iz Europske unije nudeći britanskim poduzetnicima način da i dalje - preko njihovih kartica - koriste sve pogodnosti koje im pruža jedinstveno europsko tržište.

  • +3

Tvrtka u Estoniji može se registrirati bez čekanja u redovima i obijanja šaltera

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!