NA ČEKANJU

Šef Cemexa: Europska birokracija puno je gora od hrvatske

14.12.2016 u 15:37

Bionic
Reading

Nekadašnji Dalmacijacement, splitsko-kaštelanska tvrtka koja je lider na domaćem i regionalnom tržištu cementa, nakon punih godinu i pol dana procedure u ožujku iduće godine napokon će dobiti novog vlasnika. Do tada se, naime, očekuje službeni stav Europske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, koja bi trebala odobriti 230 milijuna eura vrijednu transakciju i prelazak te cementare iz ruku meksičkog Cemexa njemačkom HeidelbergCementu

Tu informaciju za tportal je potvrdio predsjednik Uprave Cemexa Trpimir Renić, koji je za vrijeme tradicionalnog godišnjeg druženja s medijima čak primijetio da 'hrvatska birokracija, koliko god mislili da je loša, u nekim slučajevima reagira puno brže od europske'.

HeidelbergCement jedan je od najvećih proizvođača građevinskog materijala u svijetu: posluje na 2300 lokacija u preko četrdeset država, zapošljava 45 tisuća radnika i ostvaruje prihode od preko 12,6 milijardi eura. Na hrvatskom tržištu već 17 godina posluju preko tvrtke TBG Beton, dok preko tvrtke Dunav-Drava Cement uvoze cement iz svojih tvornica u Mađarskoj i Kaknju u Bosni i Hercegovini. Namjeru preuzimanja hrvatskog lidera Cemexa objavili su još u kolovozu 2015. godine, i to preko zajedničkog ulaganja s, također njemačkom, tvrtkom Schwenk, formalno smještenom u Mađarskoj.

Europska komisija prije dva mjeseca objavila je da pokreće dubinsku procjenu planiranog preuzimanja, kako bi ispitala hoće li ono ugroziti tržišno natjecanje u Hrvatskoj i smanjiti konkurenciju te povećati cijene na tržištu cementa, i to, kako stoji u obavijesti, 'posebno na području obalne Hrvatske i Dalmacije'. Pretpostavlja se da će HeidelbergCementu biti naložena prodaja dijela operacija u Hrvatskoj, a moguće i u BiH, no službena odluka još nije poznata.


Kaštelanska tvornica s oko 430 zaposlenih u međuvremenu je, dok je de facto bila isključena iz ozbiljnih poslovnih planova meksičkog vlasnika, prvi put u sedam godina zabilježila dobru godinu i zaustavljanje trenda pada prodaje.

'Primjećujemo velike pomake na području investicija u turizam te u projektima financiranim sredstvima iz europskih fondova, a i građevinarstvo u Hrvatskoj se pokreće', kazao nam je predsjednik Uprave Cemexa Trpimir Renić. Uzevši u obzir i vidljiv početak gradnje autoceste u Crnoj Gori, gdje kineski investitori ozbiljno kreću s radovima, Renić je apsolutno siguran da će u 2017. godini ova tvrtka zabilježiti novi rast od tri do četiri posto.