POSLOVNI SKUP U OSIJEKU

Visoki porezi i birokracija prepreka njemačkim ulaganjima

17.06.2015 u 11:33

Bionic
Reading

Njemačka je već deset godina najznačajniji vanjskotrgovinski partner osječko-baranjskog gospodarstva, ali se, unatoč nekim pozitivnim investicijskim primjerima, njemački ulagači žale na visoke poreze i sporost birokracije u Hrvatskoj, istaknuto je u Osijeku u srijedu na poslovnom skupu 'Značenje Slavonije za njemačko-hrvatske gospodarske odnose'

Predsjednik osječke Županijske komore Zoran Kovačević kazao je da vanjskotrgovinska suradnja s Njemačkom čini gotovo 20 posto ukupne robne razmjene županijskog gospodarstva, a, ovisno o godini, između 300 i 400 tvrtki s ovoga područja, posluje s Njemačkom.

Dodao je kako se robna razmjena županijskog gospodarstva s Njemačkom kreće od 200 do 250 milijuna dolara, pri čemu je njemačka strana redovito bila u suficitu, ali se, s obzirom da postoje tvrtke, koje su posljednjih godina dosta radile na izvozu, i imaju namjeru pojaviti se na njemačkom tržištu, očekuje balansiranje toga rezultata.

Predsjednik Njemačko-hrvatske industrijske i trgovačke komore Nicolas Adamovich kazao je kako je Slavonija poznata po svojim potencijalima u poljoprivredi i drvnoj industriji, a ima i uspješnih primjera njemačkih ulaganja, poput tvrtki 'Meggle' i 'Harburg Freudenberger', no nema ih puno.

Adamovich smatra da investicijsko okruženje u Hrvatskoj nije povoljno u usporedbi sa zemljama regije uslijed visokih poreza, a zapreka je i spora administracija, posebice u dobivanju određenih dozvola, što je problem ne samo za inozemne ulagače, već i za hrvatske tvrtke.

'Iako ima primjera u kojima to dobro funkcionira učinkovitost državne uprave, visina poreza i transparentnost su teme na kojima bi Hrvatska morala raditi', ocijenio je Adamovich.

Istaknuo je kako bilateralni gospodarski odnosi ne bi automatski trebali biti jednosmjerni, iz Njemačke u Hrvatsku, već i obrnuto, dodavši kako Komora prati njemačke ulagače u Hrvatskoj, ali i pruža usluge hrvatskim tvrtkama, koje žele doći na njemačko tržište.