život na dug

Unatoč ratu u Ukrajini i inflaciji, Hrvati se rado i obilno zadužuju: Samo u godinu dana pet milijardi kuna otišlo na stambene kredite

Bionic
Reading

Hrvatska narodna banka (HNB) objavila je mjesečno izvješće o razvoju hrvatskih financijskih institucija. Prema izvješću, na kraju travnja 2022. ukupno izdani krediti svih financijskih institucija iznosili su 292,3 milijarde kuna, što je povećanje od 6,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, odnosno 2,6 posto mjesečno

Krediti stanovništvu koji predstavljaju najveći segment danih kredita porasli su za 4,5 posto (ili 6,13 milijardi kuna) na godišnjoj razini, odnosno 0,4 posto (ili 523 milijuna kuna) mjesečno. U međuvremenu, krediti poduzećima porasli su za 8,5 posto na godišnjoj razini, dva posto mjesečno, i iznosili su 93,7 milijardi kuna.

Ukupno su krediti odobreni stanovništvu iznosili 143,7 milijardi kuna. Povećanje je prvenstveno potaknuto povećanjem stambenih kredita, a oni su porasli za 5,25 milijardi kuna (ili 8,2 posto) na godišnjoj razini, odnosno 163 milijuna kuna (ili 0,2 posto) na mjesečnoj razini. Stambeni krediti također čine najveći segment kredita stanovništvu s 48 posto, otprilike na istom nivou kao i prethodni mjesec, ali s porastom od 1,67 postotnih poena godišnje.

Istodobno, druga najveća kategorija kredita stanovništvu, potrošački krediti (koji čine 37,5 posto ukupnih kredita stanovništvu) porasli su za 2,6 posto (ili 1,3 mlrd. kuna) u odnosu na prethodnu godinu, odnosno 0,31 posto (ili 167,1 mil. kuna) mjesečno.

U međuvremenu, rast kredita stanovništvu djelomično je neutraliziran slabijim rezultatom kredita po kreditnim karticama, koji je smanjen za 710,2 milijuna kuna (ili -20,6 posto) u odnosu na prethodnu godinu, ali je doživio blag rast od 15,7 milijuna kuna (ili 0,58 posto) mjesečno. Treća najveća kategorija kredita stanovništvu, 'ostali' krediti, zabilježila je rast od 82,3 milijuna kuna (ili 0,91 posto) u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uz rast od 128,6 milijuna kuna (ili 1,43 posto) mjesečno. Konačno, četvrta najveća kategorija kredita stanovništvu, prekoračenja po transakcijskim računima, porasla je za 106,2 milijuna kuna (ili 1,7 posto na godišnjoj razini) te za 49,2 milijuna kuna (ili 0,8 posto) mjesečno.

  • +5
Kune Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Iako imamo još uvijek prisutnu nestabilnu geopolitičku situaciju, negativan mjesečni pad izdanih kredita se preokrenuo. Gotovo svi segmenti zabilježili su mjesečni rast. Kako je već navedeno, krediti stanovništvu, kao najveći segment, koji čine 58 posto svih izdanih kredita, porasli su za 0,4 posto mjesečno. Kako bi se dodatno pojačao rast izdanih kredita, krediti poduzećima porasli su za čak dva posto mjesečno, što predstavlja trenutno pozitivan sentiment monetarnih institucija.