peruško se hvali

Ukupna operativna dobit Agrokora dosegla 1,6 milijardi kuna

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 13.11.2018 10:35
  • Objavljeno 13.11.2018 u 10:35
Izvanredni povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško

Izvanredni povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško

Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Šimunović

U prvih devet mjeseci 2018. godine ukupna operativna dobit Agrokor Grupe je za 18,5 milijuna kuna premašila planirane vrijednosti te je ukupno iznosila 1,612 milijardi kuna. Najveću operativnu dobit – više od milijardu kuna imale su kompanije iz poslovnog segmenta Prehrana, dok je Konzum, s realiziranih 399,7 milijuna kuna operativne dobiti, nositelj operativne dobiti poslovnog područja maloprodaja.

Kompanije iz područja Maloprodaje dosegle su deset milijardi kuna prihoda, od čega je samo Konzum ostvario 6,7 milijardi kuna. Time je za 0,6 posto prebacio plan za devet mjeseci. Istodobno, prihod od prodaje u najvećem području poslovanja Konzuma, maloprodaji, na razini godine veći je od plana za 4 posto.

Kao i u prethodnim mjesecima, zbog niže ostvarenih cijena tovljenika i polutvrdog sira, prihod i operativna dobit poslovnog područja Poljoprivreda su ispod planiranih vrijednosti. Međutim, kontinuirano se radi na optimizaciji troškova što rezultira nižim cijenama koštanja po jedinici proizvoda, a dodatno je u nekim segmentima ostvarena količinska prodaja veća od planirane.

Ključni događaj u razdoblju na koje se odnosi izvještaj je potvrda Nagodbe od strane Visokog trgovačkog suda (VTS) u Zagrebu. Naime, u postupku izvanredne uprave nad Agrokorom i njegovim ovisnim i povezanim društvima, VTS je 26. listopada 2018. godine objavio rješenje kojim odbacuje sve žalbe vjerovnika na rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu od 6. srpnja 2018. godine kojim je potvrđena Nagodba prihvaćena od strane vjerovnika u postupku izvanredne uprave.

Potvrdom Visokog trgovačkog suda Nagodba vjerovnika u Agrokoru postala je pravomoćna. VTS je tako u cijelosti potvrdio zakonitost postupka postizanja i izglasavanja nagodbe vjerovnika, u svim njegovim fazama, čime je ujedno ispunjen jedan od nekoliko odgodnih uvjeta o kojima ovisi provedba nagodbe, što će vjerovnicima u konačnici osigurati upravljanje kompanijom.

O pravomoćnosti nagodbe su na 23. sjednici Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora koja je održana 30. listopada 2018. godine, upoznati i svi članovi PVV-a, a na sjednici je izvanredna uprava prezentirala i poslovne rezultate Grupe Agrokor.

Priznanje postupka izvanredne uprave i nagodbe u odnosu na Agrokor i njegova povezana društva u Sjedinjenim Američkim Državama od strane Stečajnog suda SAD, također je jedan od važnih događaja u izvještajnom razdoblju. Naime, američki sud je u postupku po Poglavlju 15, međunarodnom insolvencijskom postupku, izdao pisano mišljenje kojim je u SAD-u potvrdio priznanje postupka izvanredne uprave i nagodbe.

Sud je u mišljenju odobrio zahtjev Agrokora za priznanjem u širem opsegu nego što je to prvotno odlučeno na ročištu, tj. prihvatio je zahtjev Agrokora da se nagodba prizna u cijelosti te rješenje izričito uključuje i dio nagodbe koji ima utjecaja na dug Agrokora i njegovih povezanih društava za koji je mjerodavno englesko pravo. Takvim cjelovitim priznanjem stečena je pravna zaštita kako od pokretanja bilo kakvih drugih postupaka radi naplate u SAD-u, tako i od svih zahtjeva za naplatom duga prema Agrokoru i njegovim povezanim društvima na njihovoj imovini koja se nalazi u SAD-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!