BROJKE SU NEUMOLJIVE

Suđenje za Agrokor bit će mastodont nikad viđen u Hrvatskoj, prešišat će do sada najveći proces

09.11.2018 u 20:26

Bionic
Reading

Petnaest okrivljenika, 67 tisuća stranica spisa s tendencijom rasta, šteta od 1,2 milijarde kuna… Šturi su to podaci iz predmeta Agrokor koji pokazuju da će, uz naravno ogradu - da ako do njega uopće dođe jer još nema ni optužnice, trajati najmanje desetljeće. Pravosudni mastodont nadmašit će do sada najkompliciraniji proces – aferu Spice. Odvjetnik Anto Nobilo, koji je sudjelovao i u Spiceu i u Agrokoru, za tportal je detaljno usporedio ova dva komplicirana predmeta

Dok nije došlo do sloma Agrokora i pokretanja istrage protiv 15 okrivljenika, uključujući pritvorenog Ivicu Todorića, Spice je slovio kao najopsežniji i najkompliciraniji proces u hrvatskoj pravosudnoj praksi. Predmet je pokrenut 2009. godine, a suđenje je počelo 2011. i trajalo je punih pet godina.

Govorimo tek o prvostupanjskoj presudi, a pravomoćne još nema na vidiku jer je Vrhovni sud počeo raditi na ovom predmetu tek u ožujku 2018., gotovo dvije godine od nepravomoćne presude. To znači da će proći sigurno barem 10 godina od početka istrage do pravomoćne presude. A onda bi sve moglo biti srušeno na Ustavnom sudu, pa ispočetka.

Ovaj proces, u kojem je osam okrivljenika na čelu s nekadašnjim ministrom gospodarstva Damirom Polančecom bilo optuženo za malverzacije u Podravki, slovio je kao najkompliciraniji. Optužnica je bila napisana na 358 stranica, obrazloženje presude na preko 600. Sam spis imao je više od 40 tisuća stranica…

  • +9
Bivši dom Ivice Todorića u engleskom North Actonu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Koliko god je Spice bio velik, Agrokor je veći i kompliciraniji. Istraga protiv Ivice Todorića i 14 suokrivljenika pokrenuta je 2017. Optimistična procjena Nobila, koji je u slučaju Agrokor odvjetnik Piruške Canjuge dok je u Spiceu branio Damira Polančeca, iznosi 10 godina do prvostupanjske presude.

U slučaju Spice to je trajalo sedam godina.

'Nema drugog predmeta s kojim je Agrokor usporediv osim sa Spiceom. S tim da je predmet Agrokor još kompliciraniji', naglašava. Spis koji je formiran oko slučaja malverzacija u Podravki bio je na glasu kao jedan od najvećih, s više od 40 tisuća stranica. Spis u predmetu Agrokor već sada ima 67 tisuća stranica i nitko ne može predvidjeti koliko će rasti jer istraga još nije gotova.

Usporedba Spice - Agrokor

  • Broj okrivljenika:  Agrokor 15 - Spice 8
  • Broj stranica spisa: Agrokor 67.000 u tijeku istrage - Spice 42.000 na početku suđenja
  • Broj svjedoka: Agrokor 60 samo obrana - Spice 150 ukupno
  • Šteta: Agrokor 1,2 milijarde kuna - Spice 400 milijuna kuna

'U Spiceu smo krenuli s 20 tisuća pa na kraju došli do više od 40 tisuća stranica spisa. Agrokor već na početku ima preko 60 tisuća stranica. Iako ima manje svjedoka, ima više okrivljenika u Agrokoru. Ovaj je slučaj stoga definitivno kompliciraniji', poručuje Nobilo.

Financijska vještačenja bit će dodatna otegotna okolnost za trajanje predmeta. Naime, već je prvo vještačenje koje je DORH naručio od poljske podružnice konzultantske kuće KPMG na neki način kompromitirano, o čemu je tportal opširno pisao.

  • +8
Damir Polančec i sedmorica optuženih nepravomoćno oslobođeni u aferi Spice Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

'Što se tiče DORH-a, treba mijenjati zakon. Oni moraju imati zaposlene financijske vještake u statusu istražitelja da kao suradnici tužitelja sjede u sudnici. Pravnik objektivno ovako velike financijske operacije teško može pratiti', kaže nam Nobilo. I samim odvjetnicima teško je proučavati ovakve komplicirane predmete u financijskom smislu.

'Pravno znanje je nedovoljno, a ono mora biti i financijsko. Što se tiče Spicea, imali smo Polančeca koji je bio izuzetno stručan, kao i ostali okrivljenici, pa su nam naši klijenti bili savjetnici. Tu smo bili u prednosti pred tužiteljima', poručuje Nobilo, nadajući se ipak kako je pravosudni sustav iz predmeta Spice izvukao pouku te da u konačnici predmet Agrokor neće trajati cijelo desetljeće.