Afera dizelgate

Skandal s dizelašima: Uhićen šef Audija Rupert Stadler

18.06.2018 u 12:39

Bionic
Reading

Izvršni direktor njemačkog proizvođača automobila Audija uhićen je u ponedjeljak, objavio je glasnogovornik krovne grupe Volkswagen (VW).

'Potvrđujemo da je gospodin Stadler jutros uhićen. U toku je saslušanje na kojem će biti donesena odluka o njegovom eventualnom zadržavanju u pritvoru', kazao je glasnogovornik.

Proizvođač luksuznih automobila upleten je u skandal s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova iz dizelskih automobila koji je uzdrmao njegovu krovnu tvrtku VW.

U svibnju su u Audiju priznali da probleme sa softverom koji regulira emisiju štetnih plinova u dodatnih 60 tisuća modela A6 i u modelima A7 s dizelskim motorima.

Ta se brojka nadovezuje na 850 tisuća automobila koje je kompanija u sastavu VW-a opozvala prošle godine da bi se potom utvrdilo da samo neki među njima zahtijevaju izmjene, podsjeća BBC. Skandal nazvan u medijima 'dieselgate' izbio je u rujnu 2015. godine.

  • +6
Audi A7 Sportback Izvor: Promo fotografije / Autor: Audi

U Volkswagenu su priznali da je gotovo 600 tisuća automobila prodanih u SAD-u opremljeno spornim uređajima čija je svrha prolaz na testiranju emisija štetnih plinova.

Ukupno je sporni softver koji omogućuje objavu različitih podataka i kontrolu emisije pri vožnji odnosno pri testiranju ugrađen u 11 milijuna dizelskih automobila širom svijeta, naveli su. To znači da su automobili u vožnji ispuštali i do 40 puta više štetnih plinova nego prilikom testiranja, u laboratorijskim uvjetima, napominje BBC.