harvey hara texasom

Zatvorene dvije najveće rafinerije u Americi, poskupili benzin i dizel

30.08.2017 u 15:22

Bionic
Reading

Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 52 dolara, zakočene zabrinutošću za potražnju za sirovom naftom s obzirom na osjetno manje aktivnosti prerade u SAD-u zbog uragana Harvey

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 51,77 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 46,19 dolara.

Jučer su zbog uragana Harvey u SAD-u bili zatvoreni kapaciteti za preradu nafte od oko 4,1 milijun barela dnevno, što odgovara 23 posto američke proizvodnje, objavila je investicijska banka Goldman Sachs.

Obnova aktivnosti prerade u najboljem slučaju traje tjedan dana pa i više.

"Normalizacija poslovanja potrajat će i rafinerije u SAD-u spremaju se za dugotrajniju obustavu rada", ističe Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

U takvom su okruženju ponovo snažno porasle cijene derivata, poduprte informacijom neimenovanih izvora da je Totalova rafinerija u Port Arthuru u američkoj saveznoj državi Teksas zatvorena zbog nestanka struje.

Kako javlja CNN, rano u srijedu po američkom vremenu kompanija Motiva je zatvorila najveći američku rafineriju u Port Arthuru, u kojoj je danima postojano smanjivala proizvodnju. Potez Motive je uslijedio nakon što se na zatvaranje svoje rafinerije u Baytownu još u nedjelju odlučio ExxonMobil. Inače ta je rafinerija veličinom druga u Americi, a a ExxonMobil se na zatvaranje odlučio nakon što je otkriveno oštenje krova.

Time je zatvoreno ukupno 12 američkih rafinerija, dok su polave radikalno smanjile kapacitete za preradu nafte onih rafinerija koje još rade.

  • +25
Apokaliptični prozori nakon uragana Harvey Izvor: Reuters / Autor: RICK WILKING

Posljedično su cijene benzina u terminskim ugovorima poskočile su 5,5 posto, na 1,8858 dolara po galonu, najvišu razinu od srpnja 2015. godine. Galon dizela poskupio je 2,5 posto, na 1,7076 dolara.

"Sirovu naftu uvijek je lakše zamijeniti nego derivate", tumači Olivier Jakob iz savjetodavne kuće Petromatrix. "Bilo bi jako problematično kada bi rafinerije bile zatvorene dulje od tjedan dana ili 10 dana", dodaje.

Povrh zatvorenih rafinerija, uragan je rezultirao i smanjenom proizvodnjom nafte u SAD-u, za nekih 1,4 milijuna barela dnevno, što odgovara nekih 15 posto ukupne proizvodnje, navode u Goldman Sachsu.

Uragan Harvey Izvor: Reuters / Autor: ADREES LATIF

Uragan je zasjenio izvješće Američkog instituta za naftu (API), prema kojem su zalihe u SAD-u u prošlom tjednu smanjene za čak 5,78 milijuna barela, signalizirajući postupno smanjenje viška u opskrbi na američkom tržištu. Brojke ne uključuju utjecaj tropske oluje.

Pozornost se sada okreće službenim podacima koji će biti objavljeni tokom dana.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 49,51 dolar, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.