nije dovoljno

UGP-u pozdravlja novo popuštanje mjera, ali od Vlade traži plan za spas gospodarstva

11.02.2021 u 17:33

Bionic
Reading

Iz Udruge Glas poduzetnika (UGP) u četvrtak su izvijestili kako im je drago da je Vlada uvažila veći dio njihovih zahtjeva, ali smatraju da su potrebni mnogo snažniji koraci kako bi se spasilo tisuće tvrtki i zaposlenika te od Vlade i Ministarstva gospodarstva traže da hitno predstave plan za spas gospodarstva.

"Ponovno nema ni riječi o ekonomskim mjerama za poduzetnike", ističu iz UGP-a u priopćenju u kojem komentiraju današnju najavu Vlade da će se od 15. veljače otvoriti teretane i fitness centri, kafićima biti dopušteno prodavati kavu i druge napitke za van, biti omogućena nastava u školama za strane jezike i rad kladionica, automat klubova i casina.

Glas poduzetnika pozdravlja to određeno popuštanje mjera, ali i upozorava da to "jednostavno nije dovoljno" te ponavlja da Vlada na neke djelatnosti jednostavno zaboravlja i ignorira njihove vapaje.

Pritom spominju event industriju, povremeni prijevoz putnika, putničke agencije i, kako kažu, mnoge druge djelatnosti koje su već gotovo godinu dana zatvorene, ali ne samo zbog mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite.

"Vlada nije donijela adekvatne ekonomske mjere od samog početka pandemije, što će uzrokovati propast mnogih mikro, malih i srednjih poduzetnika. Naknada za fiksne troškove omogućena je za samo jedan dio poduzetnika, a potrebno je proširiti tu mjeru i na sve ostale djelatnosti s velikim padom prometa", smatraju u UGP-u.

Tome dodaju da se trenutne mjere odnose samo na očuvanje radnih mjesta, što je za zaposlene, dok su troškovi tvrtki daleko veći, a poduzetnicima su teško dostupne i kreditne linije i bespovratna sredstva, što im dodatno otežava situaciju.

"Mnogi poduzetnici su već založili svoju privatnu imovinu jer očekivana pomoć nikada nije stigla. Nakon 2,5 mjeseca i prosvjeda od 10 tisuća građana Vlada je počela ispravljati diskriminatorne odluke koje je donijela i prihvatila je većinu prijedloga UGP-a. Drago nam je da se otvaraju teretane, škole stranih jezika i kockarnice, ali nepravedno je nedozvoljavanje rada i ugostiteljskim objektima. Kava za van je samo ispravak nepravde od studenog prošle godine", kaže predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas.

Ističe kako i dalje smatraju da ekonomske mjere nisu adekvatne i traže obeštećenje za sve s padom od 60 posto, i to minimalno 100 tisuća kuna po tvrtki, kao i pokrivanje fiksnih troškova minimalno od prosinca prošle godine. "Uostalom, ako se ima novca za kupnju Ine i aviona, mora se imati i za adekvatno obeštećenje poduzetnika", poručuje Bujas.

Iz UGP-a također ističu da, čak i kada popuštaju mjere, vide da ponovno postoje dvostruki kriteriji. Kao primjer navode da se dopušta rad teretana i fitness centara, ali ne i sportskih centara, plesnih škola i dječjih igraonica. Ili, omogućen je rad kockarnica, a nije omogućen rad čak ni terasa ugostiteljskih objekata. 

"Ono što je potrebno je da Vlada RH i Nacionalni stožer civilne zaštite konačno usklade sve mjere te da ih prilagode trenutnom stanju. Od samog početka pandemije, upozoravali smo na neadekvatne mjere, dvostruke kriterije i nerazumijevanje situacije u kojoj se nalaze mikro, mali i srednji poduzetnici", navode iz UGP-a, tražeći od Vlade i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da hitno predstave plan za spas gospodarstva i adekvatne ekonomske mjere za sve poduzetnike.