popuštanje mjera

Vlasnici splitskih teretana ugodno iznenađeni: 'Bili smo na rubu. Sada je bitno izboriti se da više ne bude zatvaranja'

11.02.2021 u 16:13

Bionic
Reading

Odlukom o otvaranju teretana i fitnes centara od 15. veljače, donesenom i objavljenom danas, njihovi vlasnici su vrlo zadovoljni, što se moglo predvidjeti. Neki od njih ipak priznaju da su iznenađeni, da to nisu očekivali još neko vrijeme. Ali jedva čekaju početi raditi, naravno

'Nije jednostavno biti zatvoren puna četiri od ukupno jedanaest mjeseci, bili smo na rubu. Ovakve situacije moraju poljuljati svakog razumnog čovjeka', govori za tportal Tina Erceg, prva hrvatska gimnastičarka koja je samostalno nastupila na Olimpijskim igrama, inače i dizačica utega koja sa suprugom Mirkom Pejkovićem drži crossfit treninge u dvorani na splitskim Stinicama.

Razgovarali smo s njom koncem kolovoza, kada su uvedene posebne epidemiološke mjere za Splitsko-dalmatinsku županiju i kada se požalila da ih država tjera na prosjački štap: zabrana rada, naime, vrijedila je za proljeće i jesen, kada je interes za teretanama tradicionalno najveći. Nakon najnovije Vladine odluke, kaže, otvara vrata u prvoj sekundi kada to bude moguće.

'Čekamo još samo detalje o mjerama koje treba poštivati, poput broja ljudi na određenu kvadraturu i slično. Ali njih smo mogli poštivati i ranije, bez zatvaranja, samo da je bilo sluha', kaže Erceg.

'I ljudima je očigledno puna kapa čekanja. Dosadilo im je sve ovo, ne mogu se natjerati vježbati sami. Ovo će dobro doći i njima i nama', iskrena je ova olimpijka. Priznaje ipak da su Vladine mjere pomoći bile korisne i da bi bez njih odavno stavili ključ u bravu. Koristili su potporu za očuvanje radnih mjesta od četiri tisuće kuna, ali i mjeru pokrivanja fiksnih troškova.

'Istina jest da znaju kasniti i da su ponekad nelogične, recimo kada traže da se troškovi najprije plate te da se potom traži refundacija, ali mjere su bile apsolutno korisne', dodaje sugovornica tportala. Kaže i da je u jednom trenutku razmišljala otvoriti svoju teretanu - registrirana je, naime, i kao salon 'za njegu tijela' - ali procijenila je da nema smisla bosti se s rogatim.

'To nije bila moja osnovna djelatnost, a sigurna sam da bi mi na vrat došle razne kontrole i inspekcije. Sada je bitno izboriti se da više ne bude zatvaranja, nego da se nastavi raditi, a da se eventualno prilagođavaju samo epidemiološke mjere', smatra Erceg.

Skorim otvaranjem, priznaje, iznenađen je voditelj teretane u splitskom Jokeru Joško Bašić. S dvije tisuće kvadrata i otprilike tisuću i pol članova radi se po svemu sudeći o najvećoj komercijalnoj teretani u Hrvatskoj s dvadeset zaposlenih ljudi, a najmanje još toliko privatnih trenera ondje drži svoje treninge.

'Dosta nam je nerada, željni smo posla i napravit ćemo sve da fitnes bude siguran iako je takav bio i dosad. Smatram da su teretane i fitnesi morali početi raditi i ranije i da će njihovo zatvaranje tek pokazati posljedice - povećanu stopu obolijevanja od dijabetesa, bolesti srca i krvožilnog sustava i slično. Čovjek je stvoren za rad, vježbu i kretanje', govori Bašić za tportal.

Priznaje da je odlukom o otvaranju ipak iznenađen.

'Hrvatska je jedna od rijetkih koje će pružiti šansu da se radi i to smatram jako pozitivnim.'

Bašić otkriva da je u proteklim mjesecima nešto malo radio u fušu: osposobio je svoju garažicu i održavao privatne treninge. Provjerio je, to nije bilo zabranjeno. 'Zakon i propisi sprječavali su okupljanje, a ne vježbanje, pogotovo u privatnom prostoru. Kao da netko zabrani novinarstvo, a onda se tumači da je ljudima zabranjeno bilo što pisati. Mi treneri imamo obavezu vježbati i biti primjer', dodaje Bašić.

Vladine mjere on i njegovi radnici također su koristili i, kaže, jako dobro su im došle. Rado bi ih se ipak odrekao samo da mu teretanu opet ne zatvori drugi, treći, tko zna koji soj virusa.