GRAWE Hrvatska

Klimatske promjene ozbiljna su prijetnja imovini građana, stoga se važno pravovremeno financijski zaštititi

21.07.2023 u 09:21

Bionic
Reading

Olujno nevrijeme koje je jučer pogodilo sjeverozapadni i istočni dio Hrvatske oduzelo je tri života, ozlijedilo više stotina građana te uzrokovalo ogromnu materijalnu štetu

Pozivamo sve naše stranke koje su pretrpjele štetu, a imaju sklopljenu policu osiguranja imovine, da je prijave pozivom na telefonski broj 072 300 301, slanjem e-maila na adresu stete@grawe.hr, ispunjavanjem obrasca za prijavu štete koji mogu pronaći na poveznici Prijava štete | GRAWE Hrvatska d.d. ili videopozivom.

Nastale štete rješavat ćemo u skladu s ugovorenim pokrićima osiguranja imovine i unutar rokova definiranih ugovorom u za to predviđenom zakonskom roku. Kako bismo ubrzali postupak obrade štete, molimo naše stranke da, ako su u mogućnosti, fotografiraju nastalu štetu te uz prijavu dostave i fotografije s opisom posljedica.

Jučerašnje nevrijeme pokazalo je koliko prirodne nepogode mogu biti pogubne za ljudske živote, njihovu imovinu, gospodarstvo i okoliš. Ozbiljan utjecaj klimatskih promjena podsjetio nas je koliko se neophodno preventivno prilagoditi novim vremenskim uvjetima. Upravo je zato važno razmisliti o ugovaranju police osiguranja imovine koje su u izvanrednim okolnostima financijska zaštita pojedinca i cjelokupne zajednice.

Temeljna je svrha osiguranja imovine zaštita vlasnika od iznenadnih i često visokih troškova prouzročenih neželjenim događajem. Međutim, statistički podaci pokazuju kako hrvatski građani još uvijek nisu dovoljno osviješteni koliko takve situacije mogu predstavljati ozbiljan problem za njihovu financijsku stabilnost. Naime, unatoč tome što smo na samom europskom vrhu prema broju građana koji posjeduju nekretninu (91 % hrvatskih građana posjeduje vlastitu nekretninu), pri samom smo dnu po osiguravanju istih. Tako premija osiguranja imovine u Hrvatskoj trenutno iznosi 67 eura po stanovniku, dok je europski prosjek 193 eura. Na jučerašnje vremenske neprilike osvrnuo se i direktor Hrvatskog ureda za osiguranje Hrvoje Pauković koji je istaknuo kako ono 'predstavlja snažan podsjetnik na važnost osiguranja imovine ali i skreće pažnju na zabrinjavajući podatak da je svega dvadesetak posto privatne imovine u Hrvatskoj osigurano, čime značajno zaostajemo za europskim državama u vremenima sve prisutnijih klimatskih katastrofa. Ova činjenica postaje posebno alarmantna, zbog čega je nužno permanentno podizati svijest građane o osobnoj odgovornosti za život, zdravlje te osobito imovinu uz napomenu kako upravo osiguratelji raspolažu mehanizmima za brzu i učinkovitu zaštitu'.

Prilikom sklapanja ugovora o osiguranju važno je voditi brigu o odabiru odgovarajuće police. Ako već imate ugovorenu policu osiguranja imovine provjerite što je sve njome zaštićeno i koja pokrića uključuje. U slučaju nejasnoća slobodno nas kontaktirajte na broj 072 300 301 ili mailom na info@grawe.hr.

Unatoč oprezu, neke situacije jednostavno ne možemo predvidjeti i spriječiti. Upravo je zato važno razmisliti o ugovaranju police osiguranja imovine, iznimno korisne preventivne financijske zaštite u nepredvidljivim te neželjenim situacijama.

*dio sadržaja prenesen iz objave za medije Hrvatskog ureda za osiguranje