posljedice inflacije

Krenula isplata jednokratne pomoći za umirovljenike

21.07.2023 u 10:32

Bionic
Reading

U petak 21. srpnja počinje isplata jednokratnog novčanog primanja (JNP) radi ublažavanja posljedica rasta troškova života korisnicima mirovine, izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje

U skladu s Odlukom o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života Vlade RH od 16. ožujka 2023., novčana naknada bit će isplaćena korisnicima kojima se uz mirovinu ostvarenu u Republici Hrvatskoj isplaćuje i mirovina iz inozemstva (mirovina iz država s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti) ili imaju navršenih razdoblja osiguranja u inozemstvu.

Navedeni korisnici bili su obvezni do 30. lipnja HZMO-u dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za ožujak 2023. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu.

Jednokatno novčano primanje dobit će 49.241 korisnik mirovine s inozemnim elementom, a za ovu isplatu osigurano je 4.631.420 eura iz Državnog proračuna.