NIŽI PDV

Ugostitelji suzdržani oko sniženja cijena

24.12.2012 u 11:03

Bionic
Reading

Jedna od očekivanih i preporučenih 'posljedica' predstojećeg smanjenja stope PDV-a za ugostiteljstvo od 10 posto je sniženje cijena usluga, hrane i pića, što su za sada najavili samo mali i obiteljski hoteli i to 5 do 10 posto niže cijena domaćih vina i vode u njihovim objektima, dok iz redova ostalih ugostitelja-obrtnika, hotelskih kuća i drugih tvrtki iz sektora takvih najava još nema

Primjena snižene stope PDV-a za ugostiteljstvo počinje 1. siječnja 2013., a obuhvaća pripremu i usluživanje hrane, bezalkoholnih pića i napitaka te vina i piva u ugostiteljskim objektima, sukladno izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, usvojenim na sjednici Hrvatskog sabora sredinom veljače ove godine.

Osim sniženja cijena od primjene te stope Ministarstvo turizma očekuje i povećanje investicija u sektoru te zapošljavanja, jer se to, kako ističe ministar turizma Veljko Ostojić, događalo i u drugim zemljama koje su tu stopu snižavale i nema razloga da ne bude i u Hrvatskoj.

Dodajući da cijene slobodno i tržišno određuje svatko kako misli da treba, ministar ipak naglašava da će hrvatska Vlada pažljivo pratiti efekte diferencirane stope i sukladno tim efektima i rezultatima poduzimati daljnje poteze, jer tako važno smanjenje stope mora dati i odgovarajuće odnosno očekivane rezultate.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec podsjeća da je HOK-ov Ceh ugostitelja na svom nedavnom kongresu ugostiteljima-obrtnicima preporučio smanjenje cijena te vjeruje da će to ugostitelji i učiniti, ali za sada još nema takvih konkretnih najava niti se zna za koliko, kada i za što bi smanjili cijene.


Ugostiteljima je, napominje Ranogajec, ostavljeno da sami izračunaju ekonomsku cijenu i vide što i za koliko mogu smanjiti, pri čemu se ne očekuje da to smanjenje bude za smanjenje stope (koja sa 25 posto pada na 10 posto), ali će ga vjerojatno biti i na hrani i na piću, osim na alkoholu zna koji se snižena stopa PDV-a ionako ne odnosi.

Upozorava i na problem koji će se ugostiteljima pojaviti s prelaskom stare na novu godinu i pri izdavanju računa u novogodišnjoj noći, jer do ponoći vrijedi jedna, viša stopa PDV-a, od ponoći druga, niža, a hoće li račun završiti do ponoći ili će ga objediniti u Novoj godini, to je, kako kaže, ugostiteljima ostalo nejasno.

Kada se tome pridoda i obveza uvođenja fiskalnih blagajni s 1. siječnja jasno je da će ugostitelji zasigurno imati probleme u prvim satima i danu nove godine, pa čak i zastoje s izdavanjem računa.

Predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) Kristian Šustar naglašava da se možda više u tom smislu treba govoriti ne o padu, nego o konkurentnijim cijenama i preusmjeravanju novca u investicije u hotelijerstvu jer su hrvatski hoteli po cijenama smještaja već sada vrlo konkurentni.

Ako se priča o cijenama ostalih usluga, vrlo često se paušalno ocjenjuje da gosti malo troše jer su cijene visoke, a riječ je zapravo o tome da cijene nisu previsoke nego globalna i kriza na pojedinim tržištima odakle nam dolaze gosti, poput Italije i drugih, uvjetuje manju potrošnju. Osamdesetih godina 20. stoljeća bi se tako primjerice za oko 50-ak eura u restoranu u Hrvatskoj mogla nahraniti cijela obitelj i to škampima i sličnim, dok danas za to mogu pojesti eventualno pizzu i popiti piće, što govori ne samo o promjeni vremena i svijeta u kojem živimo nego i o standardu ljudi, objašnjava Šustar.

I predsjednik Turističko-poslovnog vijeće Hrvatske gospodarske komore (HGK) Franco Palma ističe konkurentnost hrvatskih cijena u turizmu i ugostiteljstvu u odnosu na druge europske i mediteranske zemlje te vjeruje da će se 'ostatak' novca od PDV-a više preliti u investicije nego u pad cijena.