NEZAKONITOSTI U KONVERZIJI

Udruga Franak žestoko napala tri banke i sprema novi prosvjed

03.12.2015 u 12:28

Bionic
Reading

Udruga Franak prijavila je niz nezakonitosti u izračunima, nacrtima aneksa i u drugim materijalima koje su poslovne banke slale dužnicima u švicarcima na temelju Zakona o konverziji. Iz udruge upozoravaju da u nepoštivanju zakona prednjače Sberbank (SBER), Raiffeisen banka (RBA) i Hypo-Alpe-Adria banka (HAAB)

Udruga Franak posebno ukazuje na izričito ograđivanje revizora, koji su utvrđivali točnosti izračuna konverzije, od točnosti ulaznih podataka banaka u izračunima, zbog čega postoji osnovana sumnja da su banke u izračunima manipulirale kamatama, statusima klijenata i drugim podacima bitnim za točnost izračuna.

Zbog svega navedenog Udruga je za sljedeći tjedan najavila prosvjed i to najprije 8. prosinca protiv Sberbanke. Uz to, priprema predloške za pokretanje prekršajnih postupaka za najteže kršenje zakona, za što su predviđene kazne od 80.000 do 200.000 kuna po pojedinom ugovoru i prekršaju za banku te od 10.000 do 50.000 za članove uprava banaka.

U priopćenju se ističu sljedeće nezakonitosti koje je Udruga Franak ustanovila u tri spomenute banke:

1. SBER i HAAB u aneksu predviđaju ništetnost aneksa ukoliko Ustavni sud ukine zakonska rješenja o konverziji. Ustavni sud je svojim rješenjem, kojim odbija zahtjev za suspenziju ZID ZPK, decidirano utvrdio da eventualno ukidanje zakona ne proizvodi retroaktivnu ništetnost aneksa pa je i HNB naložio svim bankama koje su takvu odredbu unijele u anekse da je izbace.

2. SBER i RBA u izračunima primjenjuju više kamatne stope jer ne uvažavaju smanjenja kamatnih stopa klijentima banke, zaposlenicima banke, smanjenja po ugovorima s firmama i smanjenja za stanogradnju određenih naselja. SBER ne poštuje uvjete dogovorenog moratorija dok RBA ne priznaje kamatne stope za mlade.

3. SBER kod izračuna glavnice manipulira kupovnim i prodajnim tečajem, uslijed čega se pojavljuje veća početna glavnica nego što je bila kada je kredit uplaćen.

4. SBER, HAAB i RBA samovoljno i mimo zakona uvjetuju potpisivanje aneksa ugovora jednokratnom uplatom utvrđenog manjka iako je zakonom jasno propisano da se manjak namiruje sporazumno, u skladu s dogovorom banke i dužnika.

5. RBA jedina od svih banaka ne želi provesti konverziju dužnicima u otkazanim kreditima, oštećujući time građane koji su u najtežoj financijskoj situaciji.

6. SBER uvjetuje prihvat konverzije odricanjem budućih prigovora dužnika na izračune koji su primijenjeni u konverziji, što je protivno ZID ZPK-u, Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošača.

7. SBER i RBA predviđaju aneksima dodatne instrumente osiguranja, što je također suprotno odredbama zakona.

Nestručan i nezakonit rad revizora

Udruga Franak kritički se osvrnula i na rad revizora koji su provjeravali izračune banaka. 'Revizori koji su provjeravali izračune banaka ogradili su se od ulaznih podataka banaka te su provjerili samo točnost postupka izračuna odnosno točnost kamatnih formula i rezultata, ali na temelju podataka koje su banke samostalno odredile. Revizori time nisu obavili svoj posao, a banke nisu ispunile svoju zakonsku obvezu', ističe se u priopćenju.

Prema mišljenju Udruge, revizori su morali utvrditi točnost primijenjenih kamatnih stopa, utvrditi jesu li banke kod izračuna uzele u obzir istovrsni status klijenta i istovrsni kredit u euru, utvrditi točnost i istinitost svih ostalih primijenjenih podataka koje su banke samostalno odredile u izračunima te jamčiti za pravilnost, točnost i potpunost izračuna u skladu sa zakonom.

Budući da su se revizori od svega toga ogradili, Udruga Franak smatra da konverzija nije pripremljena i provedena na zakonit način te da je HNB, kao nadzorno tijelo, dužan provjeriti i utvrditi potpunu točnost podataka koje su banke primijenile u izračunima.

Udruga Franak poziva još jednom sve banke, posljednji put prije novih legalnih mjera i aktivnosti, da prihvate i provedu zakon u potpunosti, da prestanu sa izbjegavanjem svojih zakonskih obveza i da konačno počnu poslovati na zakonskim temeljima.